Hulpdiensten rukken uit voor valse 112 melding in Oldenzaal

Oldenzaal – De brandweer, ambulancedienst en de politie kregen woensdagavond een melding van een ongeval in de omgeving van de Schipleidelaan in Oldenzaal.

Ter plaatse bleek er een valse 112 melding te zijn gedaan. De politie heeft de valse melding in onderzoek.

Wat gebeurt er als ik alarmnummer 112 onterecht bel?
Het alarmnummer 112 is alleen voor spoedeisende hulp. Belt u dit nummer om een andere reden? Dan is dit misbruik (opzet) of verkeerd gebruik (per ongeluk). Misbruik is strafbaar.

Misbruik of verkeerd gebruik van 112
Van alle telefoontjes naar het alarmnummer 112 is een groot deel onterecht. Er is dan sprake van misbruik of van verkeerd gebruik. Dit is gevaarlijk voor echte meldingen. Want daardoor krijgt iemand in nood niet gelijk verbinding met de alarmcentrale. Misbruik of oneigenlijk gebruik wordt geregistreerd en kan mogelijk strafrechtelijk worden vervolgd.

Straffen voor 112-misbruik
Misbruik van 112 is strafbaar. Bij een onjuiste melding spoort de politie de beller op. De politie kan bij misbruik alle gegevens van het telefoongesprek opvragen bij de alarmcentrale. Zo komt de politie er eenvoudig achter wie met 112 heeft gebeld.

* Volwassenen kunnen een boete of een gevangenisstraf krijgen.
* Kinderen die het alarmnummer 112 misbruiken worden ook gestraft. De politie stuurt een waarschuwingsbrief naar de ouders. Helpt dit niet, dan wordt het kind doorverwezen naar det dichtstbijzijnde locatie van Halt.

De politie kan ook aan de kinderrechter vragen een kind te veroordelen tot een zwaardere straf volgens het jeugdstrafrecht.