Drie Oldenzaalse jongeren met coronavirus. Klachten? Laat je testen!

Oldenzaal – Twee jongens en een meisje (leeftijd 18-22 jaar) uit Oldenzaal hebben gisteren een positieve uitslag ontvangen op de coronatest die zij maandag hebben gehad. Uit het bron- en contactonderzoek dat direct door GGD Twente is gestart, is gebleken dat zij op vrijdagavond 14 augustus bij Bar de Bestemming en zaterdagavond 15 augustus bij Bar de Kelder in Oldenzaal zijn geweest. Met de nauwe contacten van de jongeren wordt door GGD Twente contact opgenomen voor aanvullende leefregels. Overige bezoekers van deze kroegen op deze avond en nacht worden opgeroepen om 14 dagen hun gezondheid in de gaten te houden en bij klachten contact op te nemen met GGD Twente.

Burgemeester Patrick Welman: “Het is verontrustend dat het coronavirus weer de kop opsteekt in Oldenzaal. Ik heb inmiddels contact gehad met de jongeren en ze maken het qua gezondheid goed. Wel hebben ze last van alle reacties op hun besmetting, die niet altijd even respectvol zijn. Dat vind ik erg vervelend om te horen en ik roep op tot verdraagzaamheid en respect voor elkaars privacy.

Hopelijk valt het aantal besmettingen om hen heen mee. Het is echt belangrijk dat iedereen die bij De Bestemming of De Kelder is geweest op de desbetreffende avonden en klachten heeft, zich meldt bij de GGD en zich laat testen. Aarzel niet! Dit is de enige manier om het virus onder controle te krijgen. Dat kunnen we echt alleen samen doen!

De jongens wilden graag hun verhaal kwijt: ze gaven aan dat ze zondag gebeld zijn door de GGD, omdat ze in contact waren geweest met iemand met het coronavirus. Ze zijn toen met het gezin direct in quarantaine gegaan en maandag getest. Ze kwamen de woensdag daarvoor van vakantie terug uit een gebied met code geel. Ze hadden vliegtickets, maar hebben daar geen gebruik van gemaakt en zijn met auto’s gegaan. Het meisje heeft vrijdagavond gepraat met een van de jongens. Geen van de jongeren heeft klachten en wist op dat moment dat ze besmet waren. De jongeren hebben geen klachten en verblijven in quarantaine. Dit bewijst maar weer hoe belangrijk het is om ons aan de richtlijnen te houden en voorzichtig te zijn.”

Vierde casus in Oldenzaal
Daarnaast is er vandaag nog een vierde besmetting bekend geworden. Een volwassen Oldenzaler is inmiddels positief getest. Deze casus staat los van de jongeren blijkt uit het bron- en contactonderzoek.

Bron- en contactonderzoek
GGD Twente is na ontvangst van de positieve uitslagen direct gestart met het bron- en contactonderzoek rondom deze besmettingen. De nauwe contacten zijn in kaart gebracht en zijn benaderd. Nauwe contacten zijn personen met wie je langer dan een kwartier contact had op minder dan 1,5 meter. Of personen met wie je korter dan een kwartier contact had, maar met een hoog risico. Bijvoorbeeld mensen met wie er gezoend is, of iemand die je in het gezicht heeft gehoest. Ook is op basis van het onderzoek contact geweest met de uitbaters van de twee horecagelegenheden die de jongens hadden bezocht en met de voetbalvereniging van beide jongens.

“De ondernemers hebben op basis van de registraties, hun klanten zo snel mogelijk geïnformeerd en zijn op eigen initiatief gesloten tot alle medewerkers zijn getest. En de voetbalvereniging heeft op eigen initiatief ook maatregelen genomen. Iedereen neemt zijn verantwoordelijkheid en dat is goed om te merken. En uit deze situatie blijkt dan ook weer hoe belangrijk het is om naam en contactgegevens duidelijk achter te laten bij een bezoek aan de horeca. Gewoon doen dus. Kleine moeite, lijkt me toch?” aldus de burgemeester. Met de twee horecaondernemers en de voorzitter van de voetbalvereniging is ook vanuit de gemeente contact om waar mogelijk ondersteuning te kunnen bieden.

Klachten? Blijf thuis en maak een afspraak voor een coronatest
Heb je klachten zoals verkoudheid, hoesten, verhoging of plotseling verlies van smaak of reuk? Laat je dan zo snel mogelijk testen op het coronavirus. Zo controleren we de verspreiding van het virus en beschermen we elkaar. Je kunt op 2 manieren een afspraak maken.

Bel voor een afspraak met (0800) 12 02 (van 8.00 – 20.00 uur). Houd je burgerservicenummer (BSN) bij de hand (staat o.a. op je ID-kaart).
Of maak online een afspraak via www.coronatest.nl (je logt in met je DigiD).
Blijf thuis en ga alleen naar buiten voor de test. Let op: behoor je tot een risicogroep of ben je ernstig ziek? Heb je bijvoorbeeld hoge koorts of ben je benauwd? Bel dan je huisarts. Bel bij een levensbedreigende situatie altijd 112.

(bron: Gemeente Oldenzaal)

Het laatste 112-nieuws uit Oldenzaal rechtstreeks bij jou in Telegram? Word dan nu lid van het Telegram-kanaal van 112Oldenzaal!  Volg ons ook op Facebook!