Ook Oldenzalers “gegijzeld” door gijzelingssoftware

Na aanleiding van de uitzending Opsporing Verzocht zijn er bij de redactie van 112Oldenzaal enkele reacties binnengekomen van mensen uit Oldenzaal en Denekamp wie vertellen dat ook zij zijn “gegijzeld” door het gijzelingssoftware welke werd getoond in de uitzending van de AVRO.

In één van deze gevallen is er ook daadwerkelijk geld betaald aan de criminelen. Het trieste van dit verhaal is dat het hier om een 79-jarige Oldenzaler gaat, welke pas een maand beschikte over een computer met internet.

Bent u zelf ook het slachtoffer geworden en is er een virus op uw computer geïnstalleerd, dan hoeft u de politie niet te bellen, maar is het advies om in ieder geval niet te betalen. En via deze link komt u op een website waar u de oplossing kunt vinden.

Uitzending van Opsporing Verzocht:

Vele duizenden Nederlanders hebben al te maken gehad met het politievirus dat ook wel bekend staat onder de naam ransomware of in het Nederlands gijzelingssoftware. Het is een relatief nieuwe manier van criminelen om aan geld te komen. Door bepaalde websites te bezoeken, advertenties aan te klikken of mailbestanden te openen kan het virus zich manifesteren.

Ransomware
Gijzelingssoftware of ransomware zorgt ervoor dat er automatisch een pagina verschijnt met een waarschuwing, bijvoorbeeld met een politielogo. Een gebruiker krijgt te zien dat hij illegale websites heeft bezocht en moet betalen om een strafrechtelijk onderzoek te voorkomen. Na betaling verdwijnt het virus niet. Er zijn wereldwijd tientallen versies van dit virus verspreid in diverse talen.

Hoe werkt het
Er verschijnt een pagina op het scherm met een waarschuwing die zogenaamd afkomstig is van de politie, bijvoorbeeld dat je illegale bestanden op je computer hebt staan. Het slachtoffer moet betalen via prepaid betaalkaarten, dat is een digitaal betaalsysteem waarvoor je een toegangscode moet kopen en invoeren. Als je de code invoert dan krijgen criminelen die in handen en kunnen zo het geld innen. Als je eenmaal hebt betaalt, verdwijnt het virus niet van de computer.

Slachtoffer
Bent u zelf het slachtoffer en is er een virus op uw computer geïnstalleerd, dan hoeft u de politie niet te bellen, maar is het advies om in ieder geval niet te betalen. En via deze link komt u op een website waar u de oplossing kunt vinden.

(bron: Opsporing Verzocht)