Voorkom ongelukken met vuurwerk

Wat als je vuurwerk in je oog krijgt? Of als de jurk van je dochter begint te smelten door de sterretjes die ze afsteekt? Misschien gaat een van je vrienden wel out door de alcohol. De meeste Nederlanders hebben geen idee wat ze dan moeten doen, blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis. Met de tips hieronder ben jij voorbereid op ongelukken tijdens Oud en Nieuw.

 • Steek het vuurwerk niet los in je jas- of broekzak of in een openstaande tas.
 • Zet je siervuurwerk stabiel neer. Gebruik je een wijnfles? Vul deze dan voor de helft met zand. Voor grote pijlen kun je een pvc-buis gebruiken die je diep in de grond duwt. Vuurwerkpotten staan stabiel als je ze vastzet tussen twee stenen.
 • Gebruik een aansteeklont, sigaar of sigaret om je vuurwerk aan te steken. Géén aansteker of lucifers, hiermee kun je de lont per ongeluk halverwege aansteken en heb je geen tijd om weg te komen.
 • Steek nooit vuurwerk uit de hand af.
 • Steek vuurwerk dat niet is ontploft nooit opnieuw aan. De lont is waarschijnlijk veel korter dan van het originele vuurwerk en daarmee gaat het veel sneller af.
 • Laat omstanders minstens zes meter afstand houden.
 • Draag een veiligheidsbril en zorg dat omstanders er ook één op hebben.

Sterretjes zijn ook vuurwerk

Sterretjes, door velen gezien als kindervuurwerk en zelfs misleidend ‘koud vuur’ genoemd, leiden tot de meeste ongelukken bij legaal vuurwerk. Omdat de vuurdeeltjes heel klein zijn voelen ze als speldenprikjes, maar het hart van het vuur kan wel 1100 graden heet worden.

Pas dus op met synthetische kleding en pak nooit zomaar een net uitgebrand sterretje in het midden vast.

Vuurwerk in je oog

Vuurwerk springt, schiet in het rond en stuitert. Het blijkt dat van alle mensen die oogletsel oplopen tijdens Oud & Nieuw, maar liefst 61% omstanders zijn. Ook naar vuurwerk kijken kan dus gevaarlijk zijn.

Zet daarom een vuurwerkbril op en doe dit ook bij je kinderen.

Krijgt iemand vuurwerk in zijn oog, maar zijn er verder geen verwondingen? Is het oog nog intact en de pupil rond, dan moet buskruit eruit. Trek het onderste ooglid zachtjes naar beneden, laat het slachtoffer omhoog kijken en spoel het oog met een rustig straaltje water (druppelend). Neem daarna contact op met de huisarts(enpost).

Is het oog niet intact (vervormde pupil, bloed in het oog)? Bel dan 1-1-2 en volg de aanwijzingen van de meldkamercentralist op.

Afgerukte vingers of handen

Het klinkt afgrijselijk maar het komt voor: mensen die een vinger of een hand verliezen door vuurwerk. Zie je zoiets gebeuren, hou dan het hoofd koel, bel direct 1-1-2, wikkel de afgerukte vinger of hand in een steriel compres of verband, stop het geheel in een droge plastic zak en leg die zak vervolgens in een bak met ijskoud water.

Geef de zak mee aan de ambulance; misschien kunnen ze de vinger of hand er in het ziekenhuis weer aanzetten.

Oefen intussen druk uit op de wond tot de ambulancebroeders het van je overnemen.

Brandwonden tijdens Oud & Nieuw

Hete olie over je hand heen krijgen bij het oliebollen bakken. Ongemerkt met je mouw in een brandende kaars hangen. Een vuurpijl die van koers verandert. Wat doe je als je een brandwond oploopt?

 • Koel de brandwond, gedurende 10 tot 20 minuten, met lauw water.
 • Haal kleding weg.
 • Bel of laat 1-1-2 bellen bij ernstige brandwonden.
 • Bedek de wond met plastic huishoudfolie, steriel verband of een schone doek.

Ga je oliebollen bakken? Hou dan een blusdeken in de buurt. Brandende olie blus je niet met water.

Alcoholvergiftiging

Champagne hoort er natuurlijk bij op zo’n oudejaarsavond, maar soms kan iemand nét iets te enthousiast zijn met de alcohol. Verandert het gedrag erg of is hij misselijk en geeft hij over? Gaat hij misschien zelfs out door de drank?

 • Bel direct 1-1-2 als iemand niet reageert als je hem aan de schouders schudt of aanspreekt.
 • Leg een slapend of bewusteloos slachtoffer op zijn zij (stabiele zijligging), zodat hij niet kan stikken in zijn braaksel mocht hij overgeven.
 • Laat iemand zijn roes uitslapen maar hou zijn ademhaling in de gaten.

(Bron: Rode Kruis)