“Vliegende politiebrigades” bewaken permanent grens A1 De Lutte

De Lutte – De opsporingsdiensten in de grensstreek gaan zich met ‘vliegende politiebrigades’ wapenen tegen de oprukkende snelwegcriminaliteit vanuit met name Oost-Europa. Dat schrijft de Telegraaf

Jacht op MOE-landers op A1
Nadat de het zogenoemde Grensoverschrijdend Politie Team (GPT) reeds op experimentele basis actief was ter hoogte van Twente krijgt deze vliegende brigade nu een permanent vervolg.

Evaluatie
Volgende maand heeft er een afsluitende evaluatie van de pilot plaats, waarna het GPT nog dit jaar definitief operationeel wordt. Intussen zijn er in navolging van de Twentse proef soortgelijke GPT’s actief ter hoogte van Groningen, de Achterhoek en Limburg.
„Sinds Schengen hebben we open grenzen”, zegt politiechef Roeland Groen, „voor het handelsverkeer een goede zaak, maar voor de misdaadbestrijding moeten we een flexibele portier houden.”

Aanrijroute
De snelweg A1 geldt als voornaamste aanrij- en vluchtroute voor de georganiseerde misdaad. Na een werkbezoek aan het GPT, dat zetelt op grensovergang De Lutte, brak staatssecretaris Teeven in deze krant een lans voor gestructureerde grensbewaking middels vliegende brigades. De Nederlandse en Duitse agenten van het GPT hebben op elkaars grondgebied verregaande bevoegdheden in de bestrijding van deze grenscriminaliteit.

Ook het afgelopen jaar bewees het GPT z’n bestaansrecht. In 2013 werden 1148 processen-verbaal opgemaakt. „Naast gestolen auto’s gaat het om onder meer mensensmokkel en –handel, witwassen en drugssmokkel”, zegt teamleider Roel Koster in het hoofdkwartier van het GPT, met uitzicht op de snelweg waar dagelijks honderden Oost-Europese trucks en personenwagens de grens over trekken.
Volgens Koster is er een duidelijke trend waarneembaar: „We sporen steeds zwaardere zaken op. Doordat onze faciliteiten beter worden, maar ook doordat Nederlandse en Duitse agenten steeds beter op elkaar ingespeeld raken.” Collega Roeland Groen: „We zijn het groeistadium voorbij en zijn volwassen geworden.”

Inventief
Omdat criminelen steeds inventiever worden, specialiseren de agenten van het GPT zich. Volgens Gerd Reckels van de Bundespolizei, autoriteit op het gebied van vervalste documenten, is die specialisatie bittere noodzaak: „Gebeurde fraude vroeger met een pen, tegenwoordig gebruiken criminelen kleurenkopieerders van 10.000 euro.”
Het team houdt de misdaadtrends nauwlettend in de gaten. Bekend is dat Oost-Europese bendes het momenteel hebben gemunt op onder meer grasmaaiers uit boerenschuren en E-bikes. Bovendien zijn hybride auto’s populair nu die in Moskou voor taxichauffeurs fiscaal aantrekkelijk zijn. „Laatst ontdekten we in twee uurtjes drie gestolen hybridewagens”, aldus Reckels. Volgens hem is het nog te vroeg om te kunnen zeggen of de Bulgaren en Roemenen, die sinds 1 januari vrij in EU-landen mogen werken, voor de gevreesde overlast zorgen.

Brandbrief
De Twentse burgemeesters benadrukten eerder in een brandbrief aan Den Haag het belang van het GPT. Burgemeester Michael Sijbom van Losser, waar grenspost De Lutte onder valt: „Deze internationale aanpak maakt niet alleen Twente veiliger, maar heel het land. Een goede grensbewaking is van nationaal belang.”
De kracht van het GPT is volgens Igor van de marechaussee, die niet met zijn achternaam in de krant wil, de korte lijntjes tussen de opsporingsdiensten: „Onlangs hielden we een Nederlander op Duits grondgebied staande. Hij had negenhonderd dagen cel te goed en reageerde triomfantelijk. Dacht dat we hem niets konden maken. Maar binnen een uur hadden we een uitleveringsbevel.”

(bron: Telegraaf)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *