VITENS: Kookadvies verlengd in ieder geval t/m zaterdag 11 september

VITENS:

Het kookadvies voor kraanwater dat momenteel geldt op uw (woon)adres, wordt opnieuw verlengd en blijft in ieder geval t/m zaterdag 11 september van kracht. We vinden dit enorm vervelend. In deze mail leggen we graag uit wat er speelt.

Waarom een verlenging van het kookadvies?
De bacteriën uit ons leidingnet krijgen, kost helaas meer tijd dan verwacht. We willen met alle mogelijke zekerheid kunnen zeggen dat er geen bacteriën meer in het drinkwater zitten, omdat we als drinkwaterbedrijf geen enkel risico met uw gezondheid nemen.

Vooruitgang
Uit de meest recente testresultaten blijkt dat er geen E.coli meer is aangetroffen in het waterreservoir Tankenberg. Wel zien we nog een zeer minimale hoeveelheid bacteriën op een klein aantal locaties verderop in het leidingnetwerk. Dit komt doordat het schone water nog verder het leidingnetwerk moet doorspoelen. We reinigen de leidingen extra op de plekken, waar de bacterie nog wordt aangetroffen.

Wat doet Vitens om het probleem te verhelpen?
We doen ons uiterste best om het probleem zo spoedig mogelijk te verhelpen. Beluister het interview (1e uur vanaf 10 minuten) met onze Manager Winning & Zuivering, Doeke Schippers op RTV Oost. Hij legt uit welke werkzaamheden wij momenteel uitvoeren en waarom het niet eenvoudig is om het probleem op te lossen.

Wat moet u doen bij een kookadvies?
Kook uw kraanwater drie minuten in een pan of fluitketel voordat u het gebruikt. Daarna is de bacterie niet meer aanwezig en is het water weer veilig om te drinken. Dit geldt voor het maken van koffie, thee, limonade, flesvoeding, tandenpoetsen en voor het bereiden van uw maaltijden.
U kunt wel gewoon douchen, in bad gaan en uw wc doorspoelen.

Wat kan er mogelijk gebeuren als u uw drinkwater niet kookt?
Er is een zeer kleine kans aanwezig dat u last krijgt van uw maag of darmen, als u het ongekookte water heeft gedronken. Denkt u hiervan last te hebben? Neem dan contact op met uw huisarts.

Noaberschap: informeer uw buren
Omdat niet al onze klanten hun e-mailadres aan ons beschikbaar hebben gesteld voor calamiteiteninformatie, vragen we u naar uw buren en straatgenoten om te kijken. Denkt u dat men nog niet op de hoogte is van het verlengen van dit kookadvies? Informeer uw buren en straatgenoten dan vanuit noaberschap.

Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen
Zaterdag 11 september ontvangt u weer een update van ons. Via de banner bovenaan www.vitens.nl vindt u relevante links naar vragen en antwoorden, meer informatie over het kookadvies en het telefoonnummer dat u kunt bellen voor vragen. We begrijpen dat deze verlenging van het kookadvies vervelend en ongemakkelijk voor u is. Onze oprechte excuses hiervoor.
We hopen op uw begrip.

Met vriendelijke groet,
Hester Latenstein van Voorst
Manager Netbeheer & Levering