VITENS: “Kookadvies Oldenzaal en omstreken: Kook uw kraanwater drie minuten voor consumptie”

Inwoners van Oldenzaal hebben vanavond het onderstaande e-mailbericht van Vitens ontvangen:

Oldenzaal – Tijdens reguliere controles van het drinkwater in Oldenzaal en omstreken is een lichte verontreiniging met E-coli en enterococcen aangetroffen. Deze bacteriën komt overal in het milieu voor, dit mag uiteraard niet voorkomen in het drinkwater. Omdat wij geen risico willen nemen met uw gezondheid roepen wij u op, om uw drinkwater in ieder geval tot nader orde voor consumptie drie minuten te koken. Dit geldt voor het maken van koffie, thee, limonade, flesvoeding, tanden poetsen en voor het bereiden van uw maaltijden.

Waarom dit kookadvies?
Wij hebben de afgelopen dagen uitgebreid onderzoek gedaan. Echter, we vinden momenteel nog steeds kleine sporen van deze bacteriën aan. We nemen geen enkel risico met uw gezondheid en daarom wordt dit kookadvies afgegeven.

Wat moet u doen bij een kookadvies?
* Kook uw kraanwater drie minuten in een pan of fluitketel voordat u water wilt consumeren. Daarna is de bacterie niet meer aanwezig en is het water weer veilig om te drinken;
* Dit geldt voor het maken van koffie, thee, limonade, flesvoeding, tanden poetsen en voor het bereiden van uw maaltijden;
* U kunt wel gewoon douchen, in bad gaan en uw wc doorspoelen.

Wat kan er mogelijk gebeuren indien u uw drinkwater niet kookt?
Er is een zeer kleine kans aanwezig dat u last krijgt van uw maag of darmen, als u het ongekookte water heeft gedronken. Denkt u hiervan last te hebben? Neem dan contact op met uw huisarts. De GGD is op de hoogte van deze situatie. Wat doet Vitens om het probleem te verhelpen?
* We nemen een groot aantal watermonsters om de kwaliteit te monitoren;
* We voeren actief werkzaamheden uit om dit probleem te verhelpen.

Noaberschap: breng ook uw buren op de hoogte
Wij doen ons uiterste best om iedereen te informeren. Heeft u het vermoeden dat uw buren dit nieuws nog niet ontvangen hebben? Informeer hen vanuit noaberschap. Wij informeren u zo spoedig mogelijk over een nieuwe stand van zaken over uw drinkwater. U kunt dan weer een brief en mail van ons verwachten. Volg het laatste nieuws ook op onze website: www.waterstoring.nl. We begrijpen dat dit erg vervelend voor u is en werken met man en macht aan het verhelpen van dit probleem.

(BRON: VITENS)