Vijf aanhoudingen na reeks fietsendiefstallen Oldenzaal

Oldenzaal – De politie heeft dinsdagmiddag 14 maart vijf mannen aangehouden voor betrokkenheid bij fietsendiefstal. Het gaat om twee Rotterdammers (25, 30 jaar) en drie mannen uit Polen (20, 31, 32 jaar).

Sinds begin maart werden er bij de politie al meer dan tien fietsendiefstallen gemeld in Oldenzaal. Veelal ging het om elektrische fietsen die veel geld waard zijn. Tijdens een actie liepen de vijf tegen de lamp. In slechts enkele seconden werd een fiets ontvreemd. Bij de verdachten werden verschillende goederen aangetroffen die tijdens de diefstallen worden gebruikt.

Omkatten en doorverkopen

In de dagen voorafgaand aan de aanhoudingen werden meerdere gestolen fietsen teruggevonden, onder meer op het terrein van de Universiteit Twente. Mogelijk werden de fietsen daar tijdelijk gestald om vervolgens meegenomen te worden. Gestolen fietsen worden vaak voorzien van valse framenummers en vervolgens in binnen- of buitenland doorverkocht.

Onduidelijk is bij hoeveel zaken de vijf daadwerkelijk betrokken zijn geweest. Het verdere onderzoek loopt. De zaak laat zien hoe belangrijk het is om altijd aangifte te doen na een fietsendiefstal. Wellicht heeft een zaak niet direct de hoogste prioriteit, maar bij trends en pieken op bepaalde plekken kan de politie wel degelijk actie ondernemen. Daarnaast helpt een aangifte bij het terugbrengen van een gestolen fiets, wanneer deze wordt aangetroffen.