Verbeterde Eerste Hulpregels bij brandwonden

De Nederlandse Brandwonden Stichting heeft naar aanleiding van onderzoek en nieuwe inzichten, de adviezen voor eerste hulpregels bij brandwonden aangepast.

In tegenstelling tot het oude advies, wordt nu geadviseerd om direct alle kleding en een luier uit te doen en om sieraden te verwijderen.

Voorheen werd geadviseerd om alleen kleding te verwijderen die niet aan de wond kleeft. Dit advies is aangepast omdat in de praktijk bleek dat de brandwond niet altijd goed gekoeld werd, omdat deze door de kleding niet goed zichtbaar was.

Folie op de wond

Op het terrein van wondbedekking is het vernieuwde advies om de wond na het koelen te bedekken met plastic huishoudfolie, steriel verband of een schone doek. Voorheen werd geadviseerd om alleen steriel verband of een schone doek te gebruiken. Het gebruik van plastic huishoudfolie wordt nu ook geadviseerd, omdat dit makkelijk beschikbaar is, niet aan de wond plakt en de brandwond goed zichtbaar blijft, zodat een arts deze kan beoordelen.

Het is wel belangrijk om de huishoudfolie in lagen aan te brengen, en niet het lichaamsdeel te omwikkelen. Dit om afknellingsgevaar te voorkomen.

Eerste Hulpregels bij brandwonden

De aanpassing van de eerste hulpregels van de nieuwste inzichten heeft geleid tot de volgende belangrijkste regels:

1 Koel de brandwond 10 minuten met lauw, zachtstromend leidingwater en verwijder zo snel mogelijk kleding, sieraden en de luier

2 Voorkomt dat het lichaam teveel afkoelt, koel alleen de wond.

3 Bedek na het koelen de wond met plastic huishoudfolie, steriel verband of een schone doek.

4 Smeer niets op de brandwond

5 Houd het slachtoffer warm met een deken

6 Waarschuw een arts bij blaren, een open wond en bij elektrisch/chemisch letsel

7 Vervoer het slachtoffer, als dat mogelijk is, zittend

https://youtu.be/g-uPJC4tJ-I

(Bron: Brandweer – brandwondenstichting)

Het laatste 112-nieuws uit Oldenzaal rechtstreeks bij jou in Telegram? Word dan nu lid van het Telegram-kanaal van 112Oldenzaal! Volg ons ook op Facebook!