Veilig het natuurijs op

Het is koud en het vriest dat het kraakt. Er ligt al een mooi laagje ijs op de plassen en de verleiding is groot om even uit te proberen of je erop kunt staan of om zelfs al de schaatsen onder te binden.

Maar wanneer is het veilig? En voor wie? Voor mij? En hoe zit het als er nog tien bijkomen omdat ze mij zien schaatsen? Of honderd? Vaak wordt er geschaatst op plekken, waar eigenlijk niemand weet hoe dik het ijs is. Ook zijn er op goede stukken ijs ineens plekken, waarvan je niet weet of het verantwoord is om er overheen te schaatsen. Twijfel je? Neem dan geen risico. Ga je wel schaatsen, zorg dan voor een goede veiligheidsuitrusting. Dan hoeft de brandweer niet voor jou uit te rukken.

Bij nood bel altijd 112
Ga het liefst met een klein groepje schaatsen, maar minimaal met z’n tweeën. Laat het thuisfront weten waar je gaat schaatsen.
Neem een ijspriem en een stuk touw mee als je het ijs op gaat. Je kunt jezelf hiermee uit een wak trekken of een ander helpen die door het ijs is gezakt. Neem een fluitje mee zodat je op afstand mensen kan laten weten waar je bent als je hulp nodig hebt.

Voorkom dat je door het ijs zakt
Bij bruggen, vogels, riet, waterplanten en overhangende takken van bomen is het ijs in de meeste gevallen onveilig. Bij kleurverandering van het ijs kan de kwaliteit van het ijs anders zijn. Wees bij aangevroren randen met een afwijkende (geelwitte) kleur bedacht op windwakken. Windwakken kunnen bij strenge vorst lang open blijven en een behoorlijke omvang hebben. Zijn ze toch dichtgevroren, dan kunnen ze een te dun laagje ijs hebben.

Als je toch door het ijs zakt of iemand door het ijs ziet zakken en niet uit het water kan komen, bel dan altijd het alarmnummer 1-1-2. De brandweer heeft speciale manieren om iemand te redden. Daar oefenen we op.

Onder het ijs
Ben je door het ijs gezakt of ben je onder het ijs gekomen en ligt er geen sneeuw op het ijs, zwem dan naar de donkere plek, hier ben je door het ijs gegaan.
Ben je onder het ijs gekomen en is het besneeuwd, dan moet je naar het lichte gedeelte zwemmen.

Wat doet de brandweer om voorbereid te zijn op ijs?
Zodra er ijs ligt, bestaat de kans dat mensen er doorheen zakken en onder terecht komen. De brandweer komt dan om hen te redden. Om hier op voorbereid te zijn, oefenen zij op èn onder het ijs met verschillende zoek- en redmethoden. Hiervoor zijn procedures opgesteld.

Iedere keer is het door de weersomstandigheden een andere situatie. Daarom is het voor de brandweer van belang met regelmaat te oefenen.

(bron: Brandweer)
(foto: Clemens Brughuis | News United)