Veel meldingen van fietsendiefstallen in Oldenzaal

Oldenzaal – De politie in Oldenzaal krijgt veel meldingen binnen van fietsendiefstallen. Het overgrote deel hiervan vond plaats in het centrum van Oldenzaal en het NS-station.

Wat doet de politie?
Het tegengaan van fietsendiefstal heeft een hoge prioriteit bij de politie. De politie zal dan ook de komende tijd extra surveilleren (zowel in uniform als in burger) op plekken waar veel fietsen worden gestolen, de zogenaamde ‘hotspots’.
Wat kunt u zelf doen?

Om te voorkomen dat u het slachtoffer wordt van fietsendiefstal, adviseren wij u uw fiets in elk geval altijd goed op slot te zetten, het liefst aan een vast voorwerp (boom, paal, hek enz). Ook een investering in twee verschillende sloten is altijd de moeite waard, tweedehandsfiets of niet. Dieven zijn vaak namelijk gespecialiseerd in één soort slot.

Thuis is fietsendiefstal ook te voorkomen door uw poort- of schuurdeur altijd op slot te doen. Daarnaast is het verstandig om uw fiets ook thuis in de schuur op slot te zetten. Een dief loopt liever niet met een op slot gezette fiets, dit maakt herrie en valt op.

Uw fiets laten registreren, voorkomt niet dat deze gestolen wordt, maar helpt wel om naderhand uw fiets te kunnen opsporen. Vaak blijkt dat niet iedereen zijn eigen fiets goed kan omschrijven. Mocht onverhoopt uw fiets worden gestolen, dan heeft de politie uitgebreide informatie nodig bij uw aangifte.

De kleur van het frame en de spatborden, type fiets, soort zadel, remmen en merk van de fiets. Ook belangrijk om te noteren is het framenummer (dit is te vinden onder de trapas van het frame, op de buis van het balhoofd of het frame onder het zadel). Een digitale foto is eventueel ook handig en laat uw fiets bijvoorbeeld door de fietsenmaker graveren met uw postcode en huisnummer.
Doe altijd aangifte!

Als u aangifte doet, kan de politie de daders opsporen. Het komt nog te vaak voor dat iemand op een vermoedelijk gestolen fiets wordt aangehouden, maar dat er geen aangifte van diefstal is gedaan. Zonder aangifte ontloopt de dader zijn straf en krijgt u uw fiets niet terug. Aangiftes en meldingen zorgen er bovendien voor dat de politie weet waar criminaliteit plaatsvindt.

Mocht u getuige zijn van een fietsendiefstal, één enkele of misschien wel een diefstal waarbij meerdere fietsen tegelijk worden meegenomen, probeer dan zoveel mogelijk gegevens van de dader te noteren. Denk hierbij aan uiterlijke kenmerken en het kenteken van het door de dader gebruikte voertuig. Bel direct 112, het alarmnummer van de politie. In het geval er geen spoed geboden is, kunt u 0900-8844 bellen. Indien u anoniem wilt melden, kan dit op 0800-7000.

Laat u niet verrassen
Gestolen spullen kopen, is heling en dus strafbaar. Laat u niet verrassen, veelal kunt u zelf de situatie inschatten. De reputatie van de verkoper, de plaats van de verkoop en de prijs zijn goede aanwijzigingen om de aard van de koop te kunnen beoordelen. Biedt een onbekend persoon u op straat een fiets aan voor 50 euro?

Dan is de fiets zeer waarschijnlijk van diefstal afkomstig. Een fiets van een paar jaar oud voor een kwart van de nieuwprijs op internet? Dat is zeer verdacht. Ook als het originele slot is vervangen door een relatief goedkoop slot of er geen slot meer op zit, moet u oppassen.

Het beste is om een fiets te kopen bij een erkende fietshandelaar of een aankoopbon te vragen als u via een tussenpersoon of internet een fiets koopt. Kopers van gestolen fietsen maken zich schuldig aan een misdrijf. Als iemand een gestolen fiets in zijn bezit heeft, houdt de politie die persoon aan voor heling.

(bron: politie)