Toezicht op de Snoeproute in Oldenzaal; Eerst een waarschuwing, daarna fikse boetes

Oldenzaal – Zwerfvuil is op meerdere plekken in Oldenzaal te vinden, maar de hoeveelheid lege blikjes, snoeppapiertjes en andere verpakkingen op de route van het Twents Carmel College locatie Potskampstraat naar de binnenstad is opvallend groot.

Het wordt ook wel gekscherend ‘de Snoeproute’ genoemd. Scholieren bezoeken tijdens schoolpauzes de supermarkten in de binnenstad en laten na de pauzes afval achter op straat, in plaats van het in de beschikbare afvalbakken te gooien. Dit blijkt uit meldingen bij gemeente en politie en waarnemingen ter plekke. Vooral in de Nagelstraat is het zwerfvuil een probleem. Gemeente, politie en de school slaan de handen ineen om de overlast terug te dringen.

“Ruim je rommel op”

De docenten van het Twents Carmel College besteden de komende tijd in de klas aandacht aan zwerfvuil. “Ruim je rommel op”, zal de boodschap zijn. Leerlingen worden opgeroepen om afval niet achteloos op straat achter te laten, maar het in de afvalbakken te gooien. De gemeente heeft ervoor gezorgd dat er langs de route voldoende prullenbakken staan, zodat iedereen zijn of haar afval kwijt kan.

Het schooljaar is al weer een aantal weken op gang en in de Nagelstraat zijn in de schoolpauzes en na schooltijd groepjes jongeren te vinden. Dat op zich is geen enkel probleem, zolang de omgeving maar geen overlast van hen ondervindt. Het grootste gros van de jongeren veroorzaakt ook geen overlast, maar het opruimen van lege blikjes, snoeppapiertjes en overige verpakkingen wordt nog weleens vergeten. De vervuiling zorgt voor een verslechtering van de leefomgeving van bewoners, ondernemers en winkelend publiek. Bovendien brengt de vervuiling extra kosten met zich mee bijvoorbeeld voor de gemeentelijke reinigingsdienst. Daarnaast is zwerfvuil natuurlijk schadelijk voor het milieu.

Eerst een waarschuwing, daarna fikse boetes

De politie en toezichthouders van de gemeente controleren de komende maanden extra of het afval ook daadwerkelijk in de afvalbakken verdwijnt en niet op straat. In de komende weken wordt er nog gewaarschuwd, waarbij excessen uiteraard wel direct leiden tot een bekeuring. Na de herfstvakantie geldt er een lik-op-stuk beleid en wordt er bij een overtreding direct bekeurd. De boete voor het achterlaten van zwerfvuil bedraagt € 70,- voor iemand onder de 16 jaar. Ben je ouder dan 16 jaar, dan is het bedrag € 140,-. In beide gevallen komt daar nog € 7,- administratiekosten bij. Deze bedragen zijn landelijk vastgesteld door het Ministerie van Justitie.

(bron: Gemeente Oldenzaal)