Politie in Twente zet bejaarde inwoner uit Oldenzaal en andere Twentenaren in het zonnetje

Twente – Al tien jaar organiseert de politie in Twente ieder half jaar een bijeenkomst voor burgers die in uiteenlopende situaties de rol van hulpverlener op zich hebben genomen. Op woensdag- en donderdagavond werden door districtschef Janny Knol en plv. directeur Rob Bokdam in totaal 19 burgers in het zonnetje gezet.

Deze burgers hadden in uiteenlopende situaties de rol van hulpverlener op zich genomen, soms met gevaar voor eigen veiligheid. Ze werden ontvangen in het Politietrainingscentrum in Borne waar ze werden toegesproken door Janny Knol en Rob Bokdam en het korpsgeschenk (een beeldje dat samenwerking en verbinding uitdrukt) en een bos bloemen kregen. Hierna volgde een rondleiding door het trainingscentrum.

Burgerparticipatie
Disctrictschef Janny Knol zei verheugd te zijn met de aanwezigheid van de burgers. “Burgers zijn erg belangrijk voor de veiligheid. Want kijk naar de reden waarom u hier bent: dat u onmiddellijk de helpende hand bood bij een woninginbraak, overval of een brand: zonder uw hulp was de afloop van al die zaken minder gunstig.” Ook deed ze een oproep om vooral door te gaan met deze vorm van burgerparticipatie en deze avond te delen met buren en familie zodat ook zij ogen en oren open houden. “Een veilige woonomgeving maken we met elkaar!” Ook Rob Bokdam roemde de inzet van de burgers: “Jullie hebben niet de andere kant opgekeken en zijn weggelopen, maar hebben gehandeld en jullie medeburgers geholpen.” Hij wees op Burgernet als een andere vorm van burgerparticipatie.

Bij de start van de Nationale Politie op 1 januari 2013 is burgerparticipatie één van de speerpunten van de nieuwe organisatie genoemd. Politie Eenheid Oost-Nederland vindt het belangrijk om burgers die daadwerkelijk geholpen hebben bij het handhaven van de veiligheid, te bedanken. Dat dit initiatief bijzonder wordt gewaardeerd, blijkt wel uit de reacties van de burgers: “Dit is het toppunt van dienstverlening! Wat goed dat jullie ook zó met burgers omgaan.” Een andere burger sprak: “Wat een super gebaar!”

De ‘heldendaden’

Hulp bij opsporen en aanhouden overvallers
Een inwoner van Vriezenveen heeft vorig jaar december een belangrijke rol gespeeld in het opsporen en aanhouden van de overvallers van een juwelier.

Getuigen ripdeal
Twee mannen zijn in maart getuige van een ripdeal op straat in Enschede. Hun getuigenis heeft een belangrijke rol gespeeld in het onderzoek naar de opgepakte verdachten.

Poging babbeltruc mislukt
In april heeft een bejaarde inwoner van Oldenzaal de politie geholpen om mensen die haar slachtoffer wilde laten worden van een babbeltruc, aan te houden.

Man uit brandende auto gered
Twee inwoners van Fleringen hebben in april een bejaarde man gered uit een hevig brandende auto die in de sloot was beland.

Inbreker aangehouden
Een bewoner van een flat in Enschede zag in april dat er in een andere flatwoning werd ingebroken. De verdachte kon dankzij deze oplettende burger worden aangehouden.

Inbreker aangehouden
Een alerte inwoner van Enschede zorgde er in juli voor dat een inbreker die dacht zojuist zijn slag te hebben geslagen, kon worden aangehouden.

Man gered uit brandende vrachtauto
Een inwoner van Enschede heeft in juli een slapende chauffeur gered uit zijn brandende vrachtauto en bovendien voorkomen dat de brand oversloeg naar een aangrenzend bedrijfspand.

Verdachten winkelkraak aangehouden
In juli was een inwoner van Delden er getuige van hoe verdachten van een winkelkraak hun buit wilden veiligstellen. Dankzij deze getuige konden ze worden aangehouden.

Woningoverval voorkomen
Een alerte buurman heeft er in augustus voor gezorgd dat de daders van een overval op de woning van zijn buren in Enschede, onverrichter zake vertrokken.

Verdachten fietsendiefstal aangehouden
Een inwoner van Oldenzaal was in juni getuige van een fietsendiefstal. De vluchtende dader kon even later dankzij deze getuige worden aangehouden.

Diefstal aanhanger voorkomen
In augustus zag een man op de parkeerplaats van een bedrijventerrein in Hengelo, dat een volgeladen aanhanger van een auto werd afgekoppeld en aan een andere wagen werd vastgemaakt. Getuige maakte beelden van de verdachte handelingen en voorkwam dat de verdachte kon wegrijden. Daarop vluchtte deze te voet maar even later kon hij worden aangehouden door de gealarmeerde politie.

Straatrovers aangehouden
Twee burgers uit Delden hebben de daders van een straatroof op een oude dame vastgehouden en overgedragen aan de politie.

Autokraker aangehouden
Dankzij een oplettende inwoner van Enschede, kon in augustus de dader van een autokraak worden aangehouden.

Verdachten winkeloverval aangehouden
In augustus hebben twee voorbijgangers een belangrijke rol gespeeld in het aanhouden van drie personen die persoonlijke spullen van personeel van diverse winkels in het centrum hadden gestolen.

Verdachte winkeloverval aangehouden
Twee burgers hebben in augustus in het centrum van Enschede de verdachte van een winkeloverval achtervolgd en geholpen deze aan te houden.

Reanimatie
Wanneer de politie in Markelo in september een melding krijgt van een onwelwording, treft ze ter plaatse een burger aan die al is begonnen met reanimeren.

Bedreiger aangehouden
De verdachte van het bedreigen van de bewoners van een huis in Hengelo, vluchtte in mei toe hij merkte dat de politie hem op de hielen zat. Een alerte voorbijganger volgde de verdachte waardoor de politie hem enige tijd later kon aanhouden.

(bron: politie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *