Paasvuur op Hulsbeek Oldenzaal afgelast in verband met droogte

Oldenzaal – Er zijn ieder jaar meerdere paasvuren in Oldenzaal. Voor dit jaar zijn er 17 meldingen van kleinere paasvuren gedaan en is er één vergunning aangevraagd voor het grote paasvuur op het Hulsbeek. Toen de fase 2 werd afgekondigd i.v.m. de droogte en het bijbehorende verhoogde risico op natuurbranden werden de ontheffingen die nodig zijn voor de kleinere paasvuren en de vergunning voor het grote paasvuur automatisch ongeldig. In de regels van de ontheffing en de vergunning staat dit namelijk opgenomen.

De gemeente Oldenzaal hecht aan de traditie van het paasvuur en heeft geprobeerd om maatwerk te leveren. De brandweer heeft over de diverse situaties advies uitgebracht. Voor de kleinere paasvuren geldt dat er geen extra maatregelen hoefden worden genomen, die zouden dus met een aangepaste ontheffing door kunnen gaan. Dit gaat de gemeente dan ook in werking stellen.

Voor het grote paasvuur was het advies – gezien de ligging – om extra veiligheidsmaatregelen te nemen; waaronder het terugbrengen van de grootte van de houtstapel en het voorhanden zijn van extra bluswater (bijvoorbeeld in giertanks).

Deze maatregelen zijn voorgelegd aan de stichting die zich al sinds jaar en dag vrijwillig inzet voor het realiseren van het paasvuur op het Hulsbeek. Op deze korte termijn is het voor hen niet mogelijk gebleken om aan de voorwaarden te voldoen, waarvoor de gemeente alle begrip heeft. De gemeente kan als er aan deze voorwaarden niet wordt voldaan niet alsnog een (maatwerk-)vergunning verlenen.

De veiligheid van de vrijwilligers en de bezoekers staan voorop en hieraan kunnen wat de burgemeester betreft geen concessies worden gedaan. Jammer genoeg hebben de stichting en de gemeente dan ook samen moeten constateren dat het grote paasvuur op het Hulsbeek dit jaar niet door kan gaan.

(Bron: Gemeente Oldenzaal)