Oplichters slaan toe bij Twentse ouderen

Oost-Nederland – In een periode van twee weken tijd zijn tien mensen slachtoffer geworden van oplichting door zogenaamde pakketbezorgers. De oplichters weten aan de pinpas en pincode van een slachtoffer te komen door een sluwe truc toe te passen. Vervolgens wordt daarmee soms voor wel duizend euro mee gepind.

De slachtoffers, vaak op leeftijd, worden gebeld dat er een pakketje voor hen klaarligt bij het postkantoor. Eventueel kan dat pakketje ook bezorgd worden, dat kost dan slechts een euro. Voor veel oudere mensen is bezorging aan huis prettiger en zij nemen de euro dan voor lief.

Die euro moet dan aan de deur gepind worden. Slachtoffers moeten hun pincode invoeren op een apparaatje van de ‘bezorger’. Vervolgens wordt door een vliegensvlugge wisseltruc de pinpas omgewisseld. Het slachtoffer krijgt een pas van iemand anders terug, maar komt daar vaak pas een paar dagen later achter omdat de oplichters wel zo slim zijn om een vergelijkbare pas terug te geven. Het is dan al te laat en dan is er vaak al ruim duizend euro gepind.

Wat kunt u doen tegen deze vorm van oplichting?

De politie heeft in de afgelopen twee weken ruim 15 meldingen en aangiftes gekregen van deze vorm van oplichting. Vijf hiervan bleven – gelukkig – bij pogingen, de anderen hadden minder geluk. Het gebeurde onder andere in Nijverdal, Almelo, Borne, Hengelo en Enschede. Het is niet ondenkbaar dat deze oplichters ook ergens anders in het land actief zijn. Daarom hebben we hieronder een aantal tips:

Weet dat post- en pakketbezorgers nooit op deze manier te werk gaan;
– Als u telefonisch benaderd wordt met een vergelijkbaar verhaal, hang dan direct op;
– Pin nooit een geldbedrag aan de deur, ook geen kleine bedragen;
– Wees als familielid alert en waarschuw uw (groot)ouders voor deze oplichtingsvorm;
– Laat uw pas direct blokkeren als het oplichters toch is gelukt om uw pas te bemachtigen;

Neem contact op met de politie via 0900-8844 als u slachtoffer bent geworden. Alle informatie die we kunnen verzamelen over deze oplichters, kan ons helpen bij het onderzoek.

(bron: politie)