Moord op Oldenzaalse Diana Winkel 5 jaar na dato nog steeds onopgelost

Oldenzaal – Donderdag 24 oktober is het 5 jaar geleden dat het levenloze lichaam van Diana Winkel is aangetroffen in haar woning aan de Hengelosestraat in Oldenzaal. In Oldenzaal werd met verbijstering en onbegrip gereageerd op de moord op de alleenwonende lerares tekenen en beeldende vorming aan het Twents Carmel Lyceum. De identiteit van de moordenaar is tot op de dag van vandaag onbekend.

24 oktober 2008
Op vrijdag 24 oktober 2008 werd het levenloze lichaam van Diana Winkel aangetroffen in haar woning aan de Hengelosestraat in Oldenzaal. Ze is door een misdrijf om het leven gekomen. De hoofdofficier van Justitie heeft een beloning uitgeloofd van twintigduizend euro aan degene die aanwijzingen of inlichtingen verstrekt, die kunnen leiden tot de aanhouding of bekendwording van de identiteit van de (mede)dader(s) van de moord op de toen 47-jarige Diana Winkel.

Het slachtoffer, de 47-jarige bewoonster van de woning, werd vrijdag 24 oktober 2008 in de avonduren dood in haar woning aan de Hengelosestraat in Oldenzaal aangetroffen. Een familielid van de 47-jarige Oldenzaalse kwam vrijdagavond 24 oktober aan het politiebureau in Oldenzaal. Het familielid maakte zich ongerust omdat ze geen contact kon krijgen met haar. De politie is samen met het familielid naar de woning gegaan en troffen daar het levenloze lichaam van de 47-jarige Diana Winkel aan. Gelet op de aangetroffen situatie ging de politie uit van een misdrijf.

De politie Twente heeft een Team Grootschalig Opsporing (TGO) van ongeveer 25 personen opgetuigd. Het Team Grootschalige Opsporing van Politie Twente is vanaf dat moment bezig geweest met het onderzoek naar de doodsoorzaak. Het team heeft veel getuigen gesproken en sporen aangetroffen. Diverse media, opsporingsprogramma’s als ‘Onder de Loep’ en ‘Opsporing Verzocht’ werden ingezet om getuigen te benaderen. Naast een uitgebreid buurtonderzoek heeft de politie in december 2008 flyers verspreid in de gemeente Oldenzaal, Enschede en bij het AZC in Azelo.

In december 2008 vroeg de politie opheldering over een blauwe tas, die in de woning van het slachtoffer was aangetroffen. Dankzij een vriend van Diana Winkel weet het team dat de tas van haar was.

Uit meerdere getuigenverklaringen kwam naar voren dat Diana enkele weken voor haar dood ‘anders dan anders’ was. Diana heeft meerdere relaties gehad met veelal donkergetinte mannen. Tijdens het onderzoek in de woning van Diana trof de politie haar dagboek aan. Hierin schreef Diana bijna dagelijks. Ook lagen er kaartjes klaar voor het theater en wilde ze in de herfstvakantie mogelijk met de trein naar Amsterdam. Waarschijnlijk had ze in de herfstvakantie nog meer plannen.

Het tijdstip van overlijden is niet duidelijk. Diana Winkel is met behulp van een steekvoorwerp om het leven gebracht. Het is goed mogelijk dat hierdoor (bloed)sporen van haar op de dader zijn achtergebleven.

Update
22 juni 2009 maakte het Team Grootschalige Opsporing van Politie Twente bekend dat er een beloning van 20.000 euro wordt uitgeloofd door de hoofdofficier van Justitie in het onderzoek naar de moord op Diana Winkel in Oldenzaal. Om bekendheid te geven aan de beloning van twintigduizend euro die wordt uitgeloofd heeft de politie naast de gebruikelijke opsporingsposters, flyers verspreid op diverse evenementen waaronder het Afrikafestival in Hertme, Rasa te Utrecht en bij AZC’s. De tekst op de flyers werd tevens vertaald in de Franse en Engelse taal.

Ongeveer een jaar na de gewelddadige dood van Diana Winkel hield het Team Grootschalige Opsporing een verdachte aan. Dinsdag 27 oktober 2009 uur werd een destijds 48-jarige man uit Oldenzaal in zijn woning aangehouden. De politie verrichtte tegelijkertijd doorzoekingen op diverse locaties in Oldenzaal en omgeving. Enkele weken later is hij weer op vrije voeten gesteld. In juni 2010 maakte het Openbaar Ministerie bekend dat de verdachte niet langer als verdachte aangemerkt is. Na de aanhouding en vrijlating van de verdachte is het technisch onderzoek in brede zin voortgegaan. Tot dan toe is uit dat onderzoek geen betrokkenheid gebleken van de man bij de moord op Diana Winkel. De Officier van justitie heeft om die reden aan de rechter-commissaris verzocht om het gerechtelijk vooronderzoek tegen de verdachte te sluiten.

Vragen
Concreet wil de politie Twente reactie op de volgende vragen:

  • Wie heeft Diana Winkel na 19 oktober nog gesproken of gezien? Ze zou op 21 oktober met de trein naar Amsterdam gaan maar het is onduidelijk of dat daadwerkelijk heeft gedaan. Heeft iemand haar op die zondag in de trein gezien?
  • Op zondagmiddag 19 oktober heeft een kennis gezien dat ze een gespannen indruk maakte. Zij fietste vanuit de Ossenmaatstraat in de richting van het Hulsbeek. Heeft iemand haar hier gesproken of gezien?
  • Op zondagavond heeft zij geoefend met de Djembégroep Skin & Bones aan de IJsbaanweg in Hengelo.Weet iemand hoe en mogelijk met wie zij hier naar toe is gegaan?
  • Tevens is het team op zoek naar een anonieme getuige. Deze getuige heeft interessante informatie doorgegeven bij Bel Misdaad anoniem. Het team hoopt dat deze getuige zich meldt of nogmaals anoniem reageert met uitgebreider informatie. De persoon heeft het team namelijk in een mogelijk waardevolle zoekrichting gestuurd. Mocht deze persoon zich niet bekend, willen of kunnen, maken dan verzoekt het team hem of haar om nogmaals anoniem te bellen met Bel M. 0800-7000 of het speciale telefoon nummer van de Criminele Inlichtingen Eenheid: 06-12485635

Alle inzet en andere tactische en technische onderzoektechnieken hebben tot op heden niet geleid tot de oplossing van deze zaak. Nieuwe informatie die kan bijdragen aan de oplossing van het misdrijf is uiteraard welkom. Als er mensen die informatie hebben die zij de afgelopen jaren nog niet hebben gedeeld met de politie, maar dat nu wel willen kunnen contact opnemen met politie Twente. Dit kan via het telefoonnummer 0900-8844 en eventueel anoniem via Bel M 0800-7000.

(bron: politie)
(foto’s: TCTubantia – inzet: politie)

Tips, foto’s of videobeelden? Mail ons: info@112Oldenzaal.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *