Man uit Oldenzaal mag mogelijk nooit meer in de zorg werken na bestelen klant

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft een klacht ingediend tegen een verpleegkundige uit Oldenzaal omdat hij geld gestolen heeft van een bejaarde patiënte.

De man is daar al door de politierechter voor veroordeeld tot 100 uur taakstraf maar nu de inspectie een klacht heeft ingediend, bestaat de kans dat de man helemaal nooit meer in de zorg mag werken.

De directie van de instelling waar de verpleegkundige werkte heeft na een melding van de familie een recherchebureau ingeschakeld. De man, die als thuiszorgmedewerker werkte, is via videobeelden betrapt. Volgens de veroordeling bij de strafrechter in oktober vorig jaar zou het gaan om twee keer een diefstal, van bij elkaar 245 euro.

Daarmee heeft de zorgverlener het vertrouwen in zijn beroepsgroep ernstig geschaad, stelt de Inspectie. Die vindt het ook ernstig dat de man naderhand geen professionele hulp heeft gezocht. Hij zou geen geldproblemen of verslavingen hebben die een greep in de portemonnee van de bejaarde dame zouden verklaren. Daardoor is het onduidelijk hoe groot de kans op herhaling is.

Machtsmisbruik
Zo’n diefstal wordt door de inspectie opgepakt als oudermishandeling, omdat het gaat om een vorm van machtsmisbruik. Dat de inspectie in zo’n geval naar de tuchtrechter stapt heeft volgens een inspecteur te maken met gewijzigd beleid, waardoor deze instantie meer controlerend en handhavend moet optreden.

Ze doet geen suggestie voor een maatregel, zoals een waarschuwing (de lichtste) of schrapping uit het beroepsregister (de zwaarste) maar laat dat aan de tuchtrechter over. Die doet op 27 juni uitspraak. Inmiddels werkt de man niet meer in de zorg, maar zou daar ooit wel eens willen terugkeren, liet zijn advocaat weten. De aangeklaagde Oldenzaler was zelf niet op de zitting.

(bron: RTV-Oost)