Lik-op-stuk beleid gemeente Oldenzaal; fikse boetes voor loslopende honden en bij het achterlaten van hondenpoep

Oldenzaal – 90% van de Oldenzaalse hondenbezitters verdient een compliment. Zij zorgen ervoor dat een ander geen last heeft van de uitwerpselen van hun hond. De hond loopt aan de lijn tot het ze bij één van de vele losloopgebieden zijn en de poep wordt nadien netjes opgeruimd.

De gemeente Oldenzaal heeft ondanks deze inzet van inwoners de afgelopen maanden veel meldingen gekregen over overlast van hondenpoep. Het gaat daarbij vaak om ouders van kinderen die na het buiten spelen thuiskomen met poep aan schoenen en kleding. De meer dan 50 meldingen komen vanuit alle wijken van Oldenzaal. Het aantal klachten ten opzichte van voorgaande jaren is veel groter en de klachtenstroom komt ook eerder op gang. Door de hoeveelheid en de timing van de klachten kiest de gemeente ervoor om direct te bekeuren. De komende weken zet de gemeente extra mankracht in op de controle van de plekken waarover deze meldingen zijn binnengekomen.

Hondenpoep is al jaren één van de grootste ergernissen van inwoners, niet alleen in Oldenzaal, maar ook in andere gemeenten. Oldenzaal voert in deze een lik-op-stuk beleid. Als medewerkers van het team handhaving loslopende honden aantreffen op plekken waar dit niet is toegestaan dan wordt de eigenaar direct bekeurd. En ook bij niet opruimen van poep ontvangen overtreders direct een bekeuring.

Op deze manier hoopt de gemeente dat er samen met inwoners voor gezorgd wordt dat de openbare ruimte in de stad door iedereen met plezier gebruikt kan worden. Dat kan alleen als hondenbezitters hun verantwoordelijkheid nemen door de honden aan te lijnen en op te ruimen als deze gepoept hebben. De gemeente zorgt ervoor dat de prullenbakken waarin de poepzakjes gedeponeerd worden dagelijks geleegd worden.

Fikse boetes
De medewerkers die, zowel in uniform als in gewone kleding controleren, hebben inmiddels al 30 bekeuringen uitgeschreven. De boetes die hondeneigenaren ontvangen zijn niet mals. Het Ministerie van Justitie heeft de hoogtes van de boetes vastgesteld op € 90,- voor loslopende honden en € 140,- bij het achterlaten van poep. Het inkomende geld gaat niet naar de gemeente, maar vloeit in de Staatskas.

(bron en foto: Gemeente Oldenzaal)