Inzet van extra capaciteit voor verwijderen eikenprocessierups in Oldenzaal

Er wordt door de gemeente Oldenzaal hard gewerkt aan het verwijderen van de eikenprocessierups. Omdat er in één enkele boom tot wel dertig nesten kunnen zitten, is het wegzuigen van de rupsen een tijdrovende klus voor de gemeente Oldenzaal en de speciaal hiervoor ingeschakelde aannemers. Vanaf volgende week zullen er daarom nog meer gespecialiseerde aannemers ingeschakeld worden, waarbij de gemeente prioriteit blijft geven aan plekken waar veel mensen komen.

Hoogste prioriteit hebben de scholen, speelplekken, gezondheidscentra en locaties met een hoge concentratie mensen. Daarna volgen drukke voet- en fietspaden, nesten vlakbij woningen en parken.
Doorgaande wegen en overige locaties in stedelijk gebied hebben de laagste prioriteit.

Veel nesten op de grond door harde wind
Op dit moment worden er veel nesten van de eikenprocessierups op de grond gevonden. De combinatie van harde wind met regen- en onweersbuien, heeft ervoor gezorgd dat er veel nesten uit de bomen zijn losgekomen. De kans dat men met de rups in aanraking komt is hierdoor dus groter geworden. Wat te doen en vooral te laten in zo’n geval? De gemeente adviseert het volgende:

Do’s
Meld de situatie. Dit kan via www.oldenzaal.nl/melding of via de BuitenBeter-app. Helaas kan de gemeente niet op elke melding een reactie geven. Wel worden uiteindelijk alle meldingen behandeld.
Controleer je schoeisel. Mocht je door een nest gelopen zijn, klop dan je schoenen voorzichtig af en voorkom dat je rupsen of brandharen in huis krijgt. Hierbij is het aan te raden je gezicht en handen te beschermen (oogbescherming, mondkapje, handschoenen).
Denk om kinderen en loslopende huisdieren. Vermijd plekken waar de rupsen geconstateerd zijn.

Don’ts
Raak de nesten niet aan.
Ruim de nesten niet zelf op door deze bijvoorbeeld in de bosjes te scheppen.
Probeer plekken met eikenbomen voorlopig zoveel mogelijk te vermijden.      
Preventie

Op verschillende plaatsen in Oldenzaal is de afgelopen drie jaar ingezet op biodiversiteit. Investeringen in bloemrijk gras en een variabele inzet van plant-, boom- en struiksoorten zorgen ervoor dat de leefomgeving van natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups (verschillende soorten vogels, vleermuizen, wespen, wantsen en roofkevers) verbetert. Daarnaast zijn er dit voorjaar circa honderd mezenkasten in eiken opgehangen op diverse plaatsen in Oldenzaal. Het effect van deze maatregelen is echter niet op korte termijn zichtbaar.

(bron: Gemeente Oldenzaal)
(foto: Dennis Nengerman | News United)

Het laatste 112-nieuws uit Oldenzaal rechtstreeks bij jou in Telegram? Word dan nu lid van het Telegram-kanaal van 112Oldenzaal!  Volg ons ook op Facebook!