Gemeente Oldenzaal waarschuwt voor eikenprocessierupsen

Twente – Op verschillende plekken in Twente zijn weer eikenprocessierupsen gezien. Wanneer mensen in contact komen met de brandharen van de rups, kunnen ze vervelende klachten geven. De overlast van deze haren start in mei en duurt tot oktober.

Heeft u een eikenprocessierups gezien in uw omgeving?
Wij verzoeken u om dit te melden bij de gemeente via het digitaal loket. U kunt hier een melding maken door hinderlijke/schadelijke dieren te kiezen bij categorie en onder nadere toelichting op de melding het woord eikenprocessierups in te vullen.

U kunt natuurlijk ook gebruik maken van de Buiten Beter app. Deze is te downloaden op buitenbeter.nl of in uw eigen appstore. Melding maken via deze app kost weinig van uw tijd en geeft ons de gelegenheid om de rups te bestrijden.

Gezondheidsklachten
Het venijn van de eikenprocessierups zit in de brandharen van de rups. Een volgroeide rups heeft er ongeveer 700.000! Deze haartjes zijn met het blote oog niet te zien. Met hun weerhaakjes dringen de pijlvormige brandharen bij aanraking gemakkelijk in de huid, ogen en luchtwegen. Contact met brandharen kan binnen een paar uur klachten veroorzaken, zoals (hevige) jeuk, bultjes, blaasjes, roodheid en ontsteking. De ogen kunnen rood en dik worden en/of ontstoken raken. Verder kunnen verschijnselen optreden die lijken op een verkoudheid: een loopneus, kriebel in de keel, hoesten, moeilijk slikken en kortademigheid. Daarnaast kunnen zich algemene klachten voordoen, zoals braken, duizeligheid, koorts en algehele malaise. De overlast van de brandharen van de rups start meestal in mei en loopt door tot september.

Wat is eraan te doen?
Heeft u klachten, dan is het belangrijk om te voorkomen dat de brandharen zich verder over het lichaam verspreiden. Het is daarom goed om de huid direct na blootstelling met plakband te strippen. Daarna de huid en de ogen met lauw water afspoelen. De brandharen zijn niet gemakkelijk te verwijderen uit kleding. Het beste is om kleding die besmet zijn met brandharen grondig te wassen (liefst op 60ºC). Meestal verdwijnen de klachten binnen enkele dagen tot 2 weken vanzelf. Bij hevige jeuk kunnen middelen tegen de jeuk, zoals zalf op basis van menthol, verlichting geven. Zijn de klachten ernstiger, dan is het verstandig naar de huisarts te gaan.

Hoe voorkom je problemen?
Zorg bij een bezoek aan een natuurgebied waar de eikenprocessierups voorkomt voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Probeer direct contact met rupsen, (oude) brandharen, spinselnesten en vervellingshuidjes zoveel mogelijk te vermijden. Maak kinderen attent op het gevaar van de eikenprocessierups. Vermijd wegen waar eikenbomen met veel processierupsen staan. Ook oude nesten van vorig jaar bevatten veel brandharen, die kunnen verwaaien. Als u in uw eigen tuin te maken heeft met eikenbomen met eikenprocessierupsen, ga dan niet zelf de rupsen bestrijden maar huur daar een deskundig bedrijf voor in of vraag daarover advies bij uw gemeente.
Meer weten?

Voor meer gezondheidsinformatie kunt u terecht GGD Twente of neem voor vragen contact op via telefoon (0900) 277 77 77.

(bron: Gemeente Oldenzaal)
(foto: GGD)