Gemeente Oldenzaal doet mee aan pitstraatactie fietslichtcampagne, gratis fietslampjes voor fietsers zonder goede verlichting

Oldenzaal – De Primulastraat vormt dinsdag 11 februari het decor voor een heuse pitstraat, compleet met beachflags, wegstriping en de bekende ‘pitspoezen’ en zelfs ‘pitskatten’. Reden voor deze actie is de fietslichtcampagne ‘Ik wil je zien’ van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Oost Nederland (ROVO) en de gemeente Oldenzaal.

Wethouder Yuri Liebrand zal vanaf 17.00 uur tijdelijk deel uitmaken van het pitsteam om daarmee met name jongere fietsers aan te spreken op het belang van goede fietsverlichting. Onder toeziend oog van de wethouder krijgen fietsers bij wie goede verlichting ontbreekt eenmalig gratis professionele fietslampjes op hun fiets gemonteerd.

De gemeente Oldenzaal hecht veel belang aan goede fietsverlichting. In het kader van de campagne ‘Ik wil je zien’ hebben alle vier locaties van het Twents Carmel College na de herfstvakantie vorig jaar een fietsverlichtingsactie op school gehouden en zijn er lampjes uitgedeeld. Daarnaast zijn vorige maand extra politiecontroles gehouden nabij de locaties De Thij en Lyceumstraat.

Fietslichtcampagne ‘Ik wil je zien’
De nieuwe campagne van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Oost Nederland is eind november 2013 gestart met de slogan ‘Ik wil je zien’. Doelstelling van deze campagne is bevorderen dat fietsers, met name jongeren tussen de 13 en 24 jaar, beschikken over goed werkende fietsverlichting en reflectie en deze ook écht gebruiken in het donker en bij omstandigheden met beperkt zicht. Twintig procent van de fietsslachtoffers in Nederland is het gevolg van ongevallen in het donker. Vooral jongeren in de leef-tijdscategorie van 12 tot 25 jaar zijn daarbij slachtoffer. Hoewel bijna alle jongeren zich bewust zijn van het belang van goed werkende fietsverlichting, rijdt de helft van hen nog steeds zonder licht in het donker. Jeugdige fietsers beseffen vaak pas hoe slecht ze zonder fietsverlichting te zien zijn, als ze 18 of 19 jaar zijn, autorijlessen nemen en zélf achter het stuur van een auto zitten. Vaak schrikken ze dan pas écht van het (te) laat opmerken van fietsers zonder licht in het verkeer.

Over het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Oost Nederland
Het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Oost Nederland is een onafhankelijk samenwerkingsverband van overheden en organisaties die actief betrokken zijn bij het bevorderen en vergroten van de verkeers-veiligheid in Oost Nederland. Het ROVO valt onder de regie van de provincie Gelderland en Overijssel.

(bron: Gemeente Oldenzaal)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *