Dossier: Drie doden bij drama met bankovervallers 18 augustus 1988
Oldenzaal 18-8-1988 • Twee Westduitse bankovervallers die in de afgelopen nacht met een gekaapte bus met 26 passagiers en de chauffeur in Nederland waren terechtgekomen, zijn vanochtend even voor acht uur vanuit Oldenzaal met een vluchtwagen naar de Bondsrepubliek Duitsland gereden. Zij hebben nog twee vrouwelijke gijzelaars in handen. De gewonde vriendin van een van de bankovervallers bevindt zich ook in de vluchtwagen. De resterende 23 gegijzelden zijn vrijgelaten. Bij dit al twee dagen durende drama zijn al 2 doden gevallen en raakten drie mensen gewond.
Omstreeks half elf vanochtend zijn ongeveer 18 van de gegijzelden met een Nederlandse bus teruggekeerd naar Bremen, waar de kaping gisteren was begonnen. De rest van de gegijzelden wordt door familie afgehaald.
Om even na twee uur vannacht reed de in Bremen gekaapte bus met aan boord 26 passagiers, onder wie de vriendin van een van de bankovervallers, de grens bij Oldenzaal over. De bus kwam tot stilstand op een zandweg bij het recreatieterrein Het Hulsbeek bij Oldenzaal. Daar werden rond half zeven ’s ochtends zes passagiers vrijgelaten, vier vrouwen en twee kinderen.
Misdadigers
De Nederlandse politie, die een speciaal team had geformeerd van 100 politieagenten, voerde intussen onderhandelingen met de kapers, de uit een gevangenis ontsnapte misdadigers Hans-Jürgen Rösner en Dieter Dekwoski. Deze eisten een snelle vluchtauto, een BMW 753i. In de bus vielen plotseling twee schoten, die echter volgens een latere mededeling van de politie te wijten zijn geweest aan een ongeval of aan onhandigheid van de kapers met het vuurwapen. De vriendin van een van de kapers, die in Bremen aan boord was gekomen, raakte gewond, evenals de chauffeur van de bus, die aan zijn hand een lichte wond opliep.
De kapers, de gewonde vriendin en twee vrouwelijke gijzelaars van 18 jaar vertrokken in de inmiddels ter plekke gearriveerde vluchtauto in de richting van Hengelo en Enschede, waar zij ongeveer drie kwartier rondreden alvorens even voor acht uur de grens met de BRD over te steken.
De vrijgelaten buspassagiers werden naar het ziekenhuis Ziekenzorg in Enschede vervoerd, waar zij werden onderzocht. Kort daarna konden ze het ziekenhuis weer verlaten en werden ze overgebracht naar het clubhuis de Hermandad van de Enschedese politie. Twee vrouwen van 25 jaar kwamen even naar buiten om kort met journalisten te praten. Zij vertelden zeer opgelucht en blij te zijn dat de gijzeling was afgelopen. Meer wilden zij niet zeggen.
Bankoverval
De gijzeling begon dinsdagmorgen rond een uur of acht met de overval op een bijkantoor van de Deutsche Bank in Gladbeck, vlakbij Gelsenkirchen in de deelstaat Nordrhein-Westfalen. Toen de gewaarschuwde politie het bankgebouw omsingelde, namen de gewapende en gemaskerde bankrovers twee personeelsleden in gijzeling. De gehele verdere dag voerden politie en overvallers onderhandelingen over een som geld en een snelle vluchtauto.
Met een tussenpoos van een uur kregen de bankovervallers in de loop van dinsdagavond bij elkaar 420.000 mark overhandigd. Rond half elf vertrokken zij vervolgens met de twee gegijzelde bankbedienden, een man en een vrouw, in een door de politie ter beschikking gestelde auto. Zij reden in noordelijke richting naar Bremen, waar de politie het spoor bijster raakte.
In Bremen kaapten de overvallers een stadsbus met ongeveer dertig passagiers. Om een uur of tien gisteravond reden de overvallers weg richting Hamburg. Onderweg schoten zij een 15-jarige jongen, van Italiaanse afkomst, in de bus neer, die later overleed. Tegen middernacht lieten zij vervolgens de twee in Gladbeck gegijzelde bankbedienden vrij. De bus vervolgde zijn weg richting Osnabrück. Een achtervolgende politieauto raakte betrokken bij een ongeluk. Een agent verloor het leven, twee collega’s werden gewond.
-einde artikel-
De hele geschiedenis werd gekenmerkt door een sterk doorgedreven sensatiejournalistiek. Rösner en Degowski gaven live-interviews voor de radio en televisie, en lieten reporters bij hen in de vluchtwagen plaatsnemen. De voortdurende nabijheid van journalisten hinderde het optreden van de politie; in meerdere debatten na het voorval werd gediscussieerd omtrent de grenzen van de journalistiek. Ook de slechte coördinatie van het politieoptreden lokte kritiek uit.
De gijzeling eindigde op 18 augustus 1988 met een controversiële ingreep van de politie op de Bundesautobahn 3 waarbij een vrouwelijke gijzelaar van 18 jaar om het leven kwam.
Een reportage van de gijzeling is hier te vinden:
http://www.welt.de/vermischtes/article13942965/So-lief-das-Geiseldrama-von-Gladbeck-ab.html
LET OP!
Deze beelden en de foto’s onderaan deze pagina kunnen als schokkend worden ervaren!
(bronnen: Digibron | Die Welt | Wikipedia)
Tips, foto’s of videobeelden? Mail ons: info@112Oldenzaal.nl