Doe de deur dicht!

Het sluiten van je binnendeuren als je gaat slapen kan je leven redden. Als er brand uitbreekt heb je dan meer kans en tijd om veilig te vluchten en gered te worden.

Gisteren voorkwam een gesloten deur in een woonkamer in Oldenzaal meer schade in de woning. De brand aan de Oostwal begon vermoedelijk op het balkon en is doorgeslagen naar binnen. Tijdens deze brand waren er geen personen in de woning.

Waarom redt een gesloten deur levens?
Gesloten deuren zorgen ervoor dat de giftige rook – de grootste bedreiging bij brand – nog enige tijd buiten de leefruimte blijft. Juist senioren zijn heel kwetsbaar bij brand, omdat ze minder mobiel zijn. Daarom is elke minuut extra vluchttijd voor hen, maar uiteraard ook voor andere leeftijdsgroepen, zo belangrijk.

Er zijn veel praktijkvoorbeelden waar de brandweer mensen heeft kunnen redden uit een pand, omdat de deuren in de ruimte waar de mensen zich bevonden gesloten waren.

Zorg dat je de rookmelder hoort!
“Om hun rookmelder te kunnen horen, laten mensen de tussendeuren vaak openstaan’’, vertelt René Hagen, lector brandpreventie bij de Brandweeracademie. “Daarom is de hoorbaarheid van rookmelders één van onze speerpunten.’’ Want het is van het grootste belang dat rookmelders op de juiste wijze geplaatst zijn en ook goed hoorbaar zijn. Ook bij gesloten deuren. Als je slaapt, ruik je geen rook, maar hoor je het luide alarm van een rookmelder namelijk wel.

Plaats rookmelders dus niet alleen in de verkeersruimten zoals de hal, maar vooral ook in de ruimten waar brand kan ontstaan zoals op de slaapkamers. Dus: sluit binnendeuren als je gaat slapen en zorg dat je een rookmelder kunt horen.

(Bron: Brandweer)

Het laatste 112-nieuws uit Oldenzaal rechtstreeks bij jou in Telegram? Word dan nu lid van het Telegram-kanaal van 112Oldenzaal!  Volg ons ook op Facebook!