Celstraffen geëist na aantreffen professioneel drugslab in Oldenzaal

‘Het gaat hier niet meer om pionieren op een zolderkamertje, maar om grootschalige productie van drugs in een professioneel lab. Dan passen alleen forse onvoorwaardelijke gevangenisstraffen voor alle verdachten.’ Met deze woorden motiveerde de officier van justitie de strafeisen, oplopend tot vier jaar gevangenisstraf, tegen vijf verdachten, die volgens het OM betrokken zijn bij een drugslab aan de Kleibultweg in Oldenzaal.

Tijdens een controle op 2 november 2019 worden twee naast elkaar gelegen panden aan de Kleibultweg in Oldenzaal bezocht. In het eerste pand worden onder andere gasflessen, lege verpakkingen van koolstolfilters, dopvaten met formamide en een nieuwe RVS-ketel van 750 liter aangetroffen.

Vanuit het pand was er vrije toegang naar het naastgelegen pand. Daar blijkt een professioneel drugslab ingericht te zijn. Er staan vaten met amfetamine en chemicaliën en hulpstoffen voor de productie van synthetische drugs. Achter het pand staat een oude SRV-wagen, met hierin een slaap- en eetruimte, kennelijk bestemd voor de werkers in het lab.

In het onderzoek zijn vijf verdachten naar voren gekomen, die volgens het OM allemaal betrokken waren bij het drugslab. Een 34-jarige man uit Soest was tijdens de controle in het eerste pand aanwezig. Van hem is DNA aangetroffen in het drugslab. Een 39-jarige man uit Oldenzaal was de huurder van het pand waarin het drugslab is aangetroffen. Hij zegt het pand in onderhuur gedaan te hebben. Het OM stelt dat de onderhuur achteraf is geconstrueerd, en dat de onderhuurder een katvanger is die tegen betaling de aandacht moest afleiden van de 39-jarige man.

Van een 31-jarige man uit Apeldoorn en een 30-jarige man zonder vaste woon- en verblijfplaats werd DNA aangetroffen op gasmaskers en handschoenen in het drugslab. Ook zat er DNA van deze mannen op handschoenen en een blikje, die werden gevonden bij een drugsafval dumping in Duitsland. Op de computer van een 30-jarige man uit Oldenzaal werden tientallen bestellingen van drugs aangetroffen.

Bij alle verdachten is het medeplegen van de voorbereidingshandelingen en de productie/handel van amfetamine tenlastegelegd. Voor medeplegen hoeft niet altijd sprake te zijn van een gezamenlijke uitvoering. Het gaat er om dat de verdachten een wezenlijke bijdrage moet hebben geleverd aan het delict.

‘Het gaat hier om een groot, professioneel drugslab, waarbij verschillende personen verschillende rollen hebben vervuld’, aldus de officier van justitie. ‘Het regelen van een locatie, het opzetten en inrichten van het lab, het aanschaffen en ophalen van de benodigde spullen, het toezicht houden en ervoor zorgen dat buitenstaanders op afstand blijven, én natuurlijk de personen die feitelijk in het lab hebben gewerkt en daarbij beschermende maskers en handschoenen hebben gedragen. Dat alles bij elkaar heeft ervoor gezorgd dat het lab is gebouwd en kon draaien.’

De officier van justitie wees in zijn requisitoir op de gezondheidsrisico’s van synthetische drugs en de milieuschade die de productie veroorzaakt. Er wordt grof geld verdiend met de georganiseerde criminaliteit rond drugsproductie. Dit weegt mee bij de strafeis tegen de vijf verdachten.

De 39-jarige man uit Oldenzaal is ook verboden wapenbezit ten laste gelegd. Hij is volgens het OM de eigenaar van een doorgeladen pistool met patronen, dat in een kluis werd aangetroffen. Tegen hem werd vier jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist.

Bij de 34-jarige man uit Soest werden ook XTC pillen aangetroffen. Tegen hem werd een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk geëist, net als tegen de 31-jarige man uit Apeldoorn.

Tegen de 30-jarige man uit Oldenzaal werd 3,5 jaar gevangenisstraf, waarvan 1 jaar voorwaardelijk geëist. De 30-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats hoorde tot slot 30 maanden gevangenisstraf waarvan 12 maanden voorwaardelijk tegen zich eisen.

‘De strafeisen van vandaag hebben mede tot doel een stevig signaal af te geven. Als je gepakt wordt voor dit soort feiten en het faciliteren daarvan, ben je wat het OM betreft aan de beurt’, zo besloot de officier van justitie.

(Bron: OM)
(foto: © Dennis Nengerman | News United)