Bijna 600 meldingen van stormschades in Twente

Twente – De westerstorm die vandaag over Nederland raasde, heeft ook in Twente voor veel overlast gezorgd. Brandweer Twente moest bijna 600 keer in actie komen. Bij de meeste incidenten ging het om omgewaaide bomen en afgebroken takken op openbare wegen.

Verder kwamen er meerdere meldingen binnen van afgewaaide daken, dakpannen, gevelbekleding en verkeersongevallen.

Vanaf 10.00 uur vanmorgen ontving de brandweer de eerste meldingen van stormschade. Rond het middaguur kwamen de meeste meldingen binnen. Dit waren er vier per minuut, waardoor het aantal snel steeg naar de 300. Vanaf dat moment werden alle 29 kazernes in Twente bemenst. In totaal zijn we met 35 voertuigen en ruim 200 mensen de straat op geweest om incidenten af te handelen.

Op het moment van het publiceren van dit bericht is het aantal meldingen 570. We zijn nog enkele uren bezig om alle incidenten af te handelen.

De meeste incidenten betroffen omgewaaide bomen en losgeraakte takken, die de openbare wegen blokkeerden. Verder waren er opvallen veel meldingen van schades aan gebouwen (afgewaaide daken, dakpannen, gevelbekleding) en bomen op voertuigen. Van alle meldingen waren er 28 prio1 (met spoed). Dit betroffen verkeersongevallen, gaslekkage door omgewaaide bomen, dreigende instortingen).

Een aantal incidenten waarbij slachtoffers te betreuren waren: in Enschede is een boom op een auto gevallen, waarbij de bestuurder is omgekomen. Op de N36 zijn twee vrachtwagens frontaal op elkaar gereden. Hierbij is één persoon zwaar gewond geraakt.

Tussen de verschillende hulpdiensten is er intensief samengewerkt om de incidenten goed af te kunnen handelen. Ook gemeenten hebben hier een bijdrage aan geleverd door middel van bomenploegen en afzettingen.

(Bron: Brandweer Twente)