Bewaakte fietsenstallingen station en Nagelstraat Oldenzaal

Oldenzaal – Met ingang van juni introduceert de gemeente Oldenzaal een nieuwe service voor fietsende bezoekers van het centrum en het station van Oldenzaal: gratis bewaakt je fiets stallen.

De gemeente gaat hiermee fietsendiefstal tegen en verleent extra service aan fietsende treinreizigers en centrumbezoekers. Het stallen van de fiets is gratis. Het project is een proef, die aan 3 tot 4 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werkgelegenheid biedt.

In de gemeente Oldenzaal wordt gemiddeld elke dag een fiets gestolen. De meeste fietsen worden gestolen op het station en in het winkelgebied. Het risico op fietsendiefstal blijkt voor mensen een belangrijke reden om niet met de fiets te gaan. Het aanbieden van een (gratis) bewaakte stalling neemt dit bezwaar weg. De gemeente doet nu een proef om te kijken of er behoefte is aan bewaakte fietsen-stallingen, en hoe de ervaring is met verschillende vormen van toezicht.

Bewaking NS-station
Op het station worden de fietsen bewaakt door surveillanten die de hele dag de gestalde fietsen in de gaten houden. Bovendien zien zij toe op het netjes neerzetten van fietsen en halen ze afgedankte fietswrakken weg. De bewakers zijn in dienst van de stichting De Werkwijzer, die ook de stationsrestauratie uitbaat en in opdracht van de NS het station netjes houdt. Door een combinatie van deze taken, is er in de praktijk toezicht gedurende werkdagen tot in de avonduren en in weekenden.

Bewaakte stalling Nagelstraat
In de Nagelstraat komt een omheining van de stalling op de bestaande locatie, tegenover de ingang van de Jumbo-supermarkt. Op drukke winkeltijden, op donderdag, vrijdag en zaterdag, is daar bewakingspersoneel dat de fietsen inneemt en via een bonnetje weer uitgeeft. Bovendien worden er drie bewakingscamera’s geplaatst die – ook buiten deze tijden – de stallingsplaats filmen, zodat incidenten geregistreerd worden en fietsendieven kunnen worden opgespoord.

De gemeenteraad heeft in eerste instantie geld vrijgemaakt voor een proef die dit jaar vanaf juni tot en met december plaats vindt. Na evaluatie, in het najaar, kan de gemeenteraad besluiten over eventuele voortzetting.

(Bron: Gemeente Oldenzaal)
(Foto: 112Oldenzaal.nl)