Beeld Boeskoolmenneke waarschijnlijk voor carnaval terug

oldenzaal – Begin februari dit jaar werd het Boeskoolmenneke gestolen. Later in het jaar werd het bronzen beeld teruggevonden. Omdat het beeld beschadigd is, moet het hersteld worden.

Het bedrijf Binder Art Services uit Haarlem heeft het beeld in opdracht van de gemeente meegenomen voor restauratie. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het herstel en beveiligen van bronzen beelden. Het beschikt tevens over de oudste bronsbeeldgieterij van Nederland. Naast herstel van het beeld zal er ook een nieuwe sokkel komen, omdat de huidige sokkel niet aan de veiligheidsmaatregelen voldoet. Het is nog even de vraag wanneer het beeld teruggeplaatst kan worden. Hier is begin januari meer duidelijkheid over. De gemeente probeert het Boeskoolmenneke vóór het carnavalsweekend terug te laten plaatsen.

Beeld ‘De Verdedigers’
Binder Art Services is momenteel bezig met een korte inventarisatie voor de beveiliging van andere bronzen beelden in de stad. Daarbij is gebleken dat het beeld ‘De Verdedigers’ van M. van Beek (hoek Deurningerstraat/Vestingstraat) volledig los staat op de sokkel. Dit beeld wordt vandaag verwijderd en ook meegenomen naar Haarlem voor groot onderhoud.

(bron: Gemeente Oldenzaal)
(foto: 112Oldenzaal.nl)