Advies Rijkswaterstaat: “Ga niet de weg op”
Rijkswaterstaat geeft voor heel Nederland het advies om niet de weg op te gaan. Eerder raadde de dienst af om van Amsterdam naar Den Haag te rijden vanwege de storm. „Dat advies maken we nu iets breder: stel de reis uit totdat de hevige storm voorbij is en de wegen weer begaanbaar zijn gemaakt”, aldus een woordvoerster.
Talloze wegen en snelwegen zijn (deels) onbegaanbaar omdat er omgewaaide bomen en afgewaaide takken op het asfalt liggen. „We krijgen nu zelfs meldingen binnen over afgewaaide daken van vrachtwagens. Dus adviseren wij mensen dringend om niet de weg op te gaan en de reis uit stellen.”
Het KNMI geeft weeralarm
In het westelijk kustgebied komen zeer zware windstoten voor van 100-110 km/uur. Hiervoor is code rood van kracht. In het westen van Noord-Brabant en Utrecht, het noord(west)elijk kustgebied en het IJsselmeergebied worden vanmiddag windstoten tot 100 km/uur verwacht, daarvoor geldt code oranje.
Ook elders in het land kunnen vanmiddag zware windstoten voorkomen van 80-90 km/uur. Vanavond neemt de wind van het westen uit sterk af.
Verder komen er vanmiddag vooral in de oostelijke helft van het land enkele onweersbuien voor.
Er bestaat een groot risico op omvallende bomen. Ook boomtakken, dakpannen, dakbedekking en gevelplaten kunnen loskomen en rondvliegen. Verder kunnen grote objecten omvallen zoals bouwsteigers en hijskranen.
Kwetsbare verkeersdeelnemers lopen een groot risico. Dit geldt met name voor (brom)fietsers, motorrijders, vrachtauto’s, auto’s met aanhanger en caravans. In het zomerhalfjaar geldt dit ook voor watersporters.
Het KNMI geeft een weeralarm voor windstoten uit, wanneer de kans op windstoten van meer dan 100 kilometer per uur is. Beide criteria gelden voor een gebied van minimaal 50 bij 50 kilometer.
Het KNMI geeft een weeralarm maximaal twaalf uur van tevoren uit. Dit gebeurt nadat het KNMI de relevante maatschappelijke partners heeft geconsulteerd.
(bron: Rijkswaterstaat en KNMI)