Gemeente Oldenzaal overspoeld met meldingen eikenprocessierups

Oldenzaal – In de afgelopen week zijn er bij de gemeente Oldenzaal enorm veel meldingen binnen gekomen over de eikenprocessierups.

Omdat globaal negen van de tien eiken in Oldenzaal besmet zijn, zijn er binnen een week al net zoveel meldingen binnen gekomen als in heel 2018.

Team buitenbeheer van de gemeente is op dit moment volop bezig met de bestrijding van de rupsen in het stedelijk gebied. Ook de door de gemeente ingeschakelde aannemers doen hun uiterste best om de rupsen zo snel mogelijk te verwijderen, door deze weg te zuigen.

Gezien de vele meldingen die binnen komen kan de gemeente onmogelijk overal een reactie op geven. Hiervoor vraagt de gemeente geduld en begrip van de inwoners. Wel vraagt de gemeente de meldingen te blijven doorgeven via oldenzaal.nl/melding of via de Buiten Beter app, deze worden namelijk geregistreerd voor vervolgactie. Uiteindelijk zal iedere melding zo spoedig mogelijk worden opgepakt, waarbij er prioriteit wordt gegeven aan plaatsen waar veel mensen komen.

De eikenprocessierups
De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die haar eitjes legt in de toppen van vooral eikenbomen. Contact met de brandharen van de rups kan binnen een paar uur klachten veroorzaken, zoals (hevige) jeuk, bultjes, blaasjes, roodheid en ontsteking. Je ogen kunnen rood en dik worden en/ of ontstoken raken. Verder kunnen verschijnselen optreden die lijken op een verkoudheid of kun je te maken krijgen met algemene klachten, zoals braken, duizeligheid en koorts.

Wat te doen bij klachten?
Ga vooral niet krabben, maar spoel de huid en ogen met water. Strip de huid met plakband om de haren te verwijderen. Ga vervolgens douchen en trek andere kleding aan. Ga bij ernstige klachten naar de huisarts.

(Bron: Gemeente Oldenzaal)
(foto: Dennis Nengerman | News United)

Het laatste 112-nieuws uit Oldenzaal rechtstreeks bij jou in Telegram? Word dan nu lid van het Telegram-kanaal van 112Oldenzaal!  Volg ons ook op Facebook!