Geen vervolging marechaussee voor schieten bij aanhouding in Oldenzaal

Oldenzaal – Het Openbaar Minsterie Oost-Nederland stelt geen strafrechtelijke vervolging in naar aanleiding van het optreden van een arrestatieteam op 18 november 2015 in Oldenzaal, waarbij een 38-jarige man uit Overdinkel zwaar gewond raakte.

Het arrestatieteam verrichtte die dag een aanhouding in het kader van een gezamenlijk onderzoek van Nederland en Duitsland naar verdovende middelen. Bij de aanhouding werd de arrestant, die in zijn auto zat, geraakt door een schot uit het wapen van een lid van het arrestatieteam (AT-er).

De Rijksrecherche heeft onderzoek gedaan naar het optreden van het arrestatieteam. Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat het arrestatieteam bij het benaderen van de auto volgens de geldende procedure heeft gehandeld.

De auto is tot stoppen gedwongen, waarna de leden van het arrestatieteam om de auto zijn gaan staan. Eén van de AT-ers moest hierbij het rechter voorportier openen en de bestuurder onder schot houden, om te voorkomen dat de bestuurder zelf mogelijk vuurwapengeweld zou gebruiken. Bij deze handeling is het wapen van de AT-er per ongeluk afgegaan, en is de kogel door de voorruit van de auto gegaan.

Het OM is van oordeel dat de AT-er weliswaar een fout heeft gemaakt, maar zeker geen opzet heeft gehad om het schot te lossen. Ook is er geen sprake van aanmerkelijke onzorgvuldigheid of onvoorzichtigheid van de AT-er. Om die reden zal de AT-er niet strafrechtelijk worden vervolgd.

De man uit Overdinkel kan tegen deze beslissing van het OM in beroep gaan bij het Gerechtshof.

(bron: OM)

Het laatste 112-nieuws uit Oldenzaal rechtstreeks bij jou in Telegram? Word dan nu lid van het Telegram-kanaal van 112Oldenzaal!  Volg ons ook op Facebook!