Bodycams voor Oldenzaalse bezorgers van Domino’s

De bezorgers zetten de bodycam pas aan wanneer ze het gevoel hebben in een onveilige situatie terecht te komen

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) en maaltijdbezorger Domino’s werken samen om de veiligheid van maaltijdbezorgers te vergroten. Na een speciale veiligheidstraining op donderdag 2 december, kunnen de maaltijdbezorgers van Domino’s in Oldenzaal direct gaan rijden met de bodycams. Uit eerdere pilots in onder andere Rotterdam en Nijmegen bleek dat bodycams een effectief preventiemiddel zijn tegen overvallers, maar ook dat bezorgers zich veiliger voelen.

Onveilig gevoel
Sjoerd Hendriks franchisenemer van Domino’s in Oldenzaal vertelt: “In de afgelopen maanden hebben we helaas te maken gehad met jongeren die onze bezorgers lastigvallen. Ondanks dat er gelukkig tot nu toe niks ernstigs is gebeurd, kun je je voorstellen dat bezorgers zich niet veilig voelen. Als werkgever vind ik het belangrijk dat mijn bezorgers ten allen tijde veilig de straat op kunnen. Ik ben dan ook enorm blij dat het CCV een aantal bodycams beschikbaar heeft gesteld.”

Hoe werken de bodycams
De bezorgers zetten de bodycam pas aan wanneer ze het gevoel hebben in een onveilige situatie terecht te komen. De bodycam neemt vanaf dat moment, plus 30 seconden daarvoor op. De opgenomen beelden worden door de Particuliere Alarmcentrale (PAC155) uitgekeken en beoordeeld. Als het noodzakelijk is, stuurt de Alarmcentrale deze beelden direct via Live View door naar de meldkamer van de politie. De maaltijdbezorgers laten de consument bij bestelling weten dat hun koeriers een bodycam dragen. Beelden blijven maximaal 28 dagen bewaard en worden dan verwijderd, tenzij het Openbaar Ministerie de opnames voor een strafrechtelijk onderzoek heeft opgevraagd. De opnames mogen namelijk alleen worden gebruikt bij een aangifte. De pilot met de bodycams loopt tot eind maart 2022. Daarna vindt er een evaluatie plaats.

(bron: Domino’s)

Het laatste 112-nieuws uit Oldenzaal rechtstreeks bij jou in Telegram? Word dan nu lid van het Telegram-kanaal van 112Oldenzaal!  Volg ons ook op Facebook!