Twentse brandpreventieweken van start!

Dinsdag 1 oktober starten de Nationale Brandpreventieweken. In deze maand stimuleert Brandweer Twente de inwoners van Twente om de brandveiligheid van hun eigen woning te controleren. De aandacht gaat dit jaar uit naar de thuiswonende senioren. Er worden onder meer veilig leven dagen en woningchecks georganiseerd.

Bewustzijn brandveiligheid onvoldoende

“Brand in huis overkomt ons niet. Tenminste, dat is een veel voorkomende gedachte”, zegt Ronald Pellewever, sectorhoofd Brandveiligheid. “Echter als we de statistieken erop na slaan, zijn woningbranden één van de meest voorkomende branden. In 2012 telde Twente 317 woningbranden en de teller van 2013 staat nu op 225”. De brandweer wil de inwoners van Twente bewust maken van de drietrap voorkomen van, melden van en vluchten vanuit een woningbrand. Allen zijn van belang om het aantal woningbranden en slachtoffers te laten verminderen.

Brandoorzaken

Landelijke cijfers laten zien dat twee op de drie woningbranden te wijten zijn aan onoplettendheid of onvoorzichtigheid. Veel branden beginnen tijdens het koken. Ook het onvoorzichtig omgaan met kaarsen, sigaretten, open vuur en slecht onderhoud of foutief gebruik van elektrische apparaten zijn oorzaken van brand. De meeste branden zijn eenvoudig te voorkomen of vroegtijdig te signaleren. Het betreft vaak simpele maatregelen die levens kunnen redden. Een werkende rookmelder is het belangrijkste alarmeringsmiddel, waardoor mensen op tijd wakker worden en kunnen vluchten.

Hoog veiligheidsrisico

Tijdens de Brandpreventieweken (1 t/m 31 oktober) besteedt Brandweer Twente aandacht aan bovengenoemde thema’s. In Twente richten de voorlichtingsactiviteiten zich voornamelijk op thuiswonende senioren. Deze doelgroep zal de komende jaren fors toenemen en heeft een relatief hoog veiligheidsrisico. Uit onderzoek blijkt dat bij juist deze doelgroep het aantal doden bij brand hoger ligt dan bij niet-senioren. “Het is daarom logisch dat we deze maand aandacht geven aan deze groep. Zij moeten zich zelf in veiligheid kunnen brengen bij een brand. Dit geldt ook voor de senioren die minder mobiel zijn. Het is daarom extra belangrijk om brand te voorkomen”, aldus Ronald Pellewever.

Activiteiten Brandpreventieweken

Op maandag 30 september wordt in de veertien Twentse gemeenten ‘tegelijkertijd’ de Twentse brandpreventiecampagne gestart. In elke gemeente bezoekt de burgemeester samen met de brandweer een thuiswonende senior. In de maand oktober worden op meerdere plekken in Twente veilig leven dagen georganiseerd voor thuiswonende senior. Deze veilig leven dagen worden samen met andere instanties zoals Veilig Verkeer Nederland, Politie Oost Nederland en de brandwondenstichting gehouden in Hengelo, Almelo en Enschede. Er worden verschillende demonstraties gegeven over brandveiligheid, valpreventie en inbraakpreventie. De bezoekers kunnen op deze dag veiligheid op verschillende manieren ervaren en beleven. Brandweer Twente organiseert ook woningchecks tijdens huisbezoeken. Daarnaast wordt een aantal keren voorlichting gegeven op wooncomplexen.

(bron: brandweer Twente)

20130926-122320.jpg

Voor het laatste nieuws uit de regio volg je ons op Facebook Tips of beelden? WhatsApp/Telegram: 06-24684900 | info@112Oldenzaal.nl

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.