100 brandweermensen ingezet bij zeer grote brand bij autobedrijf in De Lutte

De Lutte – Op een buitenterrein met sloopauto’s bij een autobedrijf in De Lutte is vanmiddag een zeer grote brand geweest. Vele tientallen opgestapelde sloopauto’s stonden volledig in de brand.

Door de hevige rookontwikkeling kwamen er veel meldingen binnen. Daarom is er snel opgeschaald naar zeer grote brand. Het was al snel duidelijk dat er veel bluswater nodig was. Dit is over een grote afstand uit een vijver aangevoerd. Belangrijkste doel van de brandweer was om verdere uitbreiding op het sloopterrein en overslag naar naastliggende gebouwen te voorkomen. Dit is met grote inspanning en veel materieel gelukt. Er zijn geen personen gewond geraakt.


Op zaterdag 23 mei 2020 om 13.19 uur kwam er bij de brandweer een melding van een autobrand aan de Dorpsstraat in De Lutte binnen. Al snel was het duidelijk dat het om een grote hoeveelheid opgestapelde sloopauto’s betrof. Vele tientallen sloopauto’s hadden vlam gevat. Hierbij kwam veel zwarte rook vrij. De rook was tot in de verre omgeving te zien en trok in de richting van natuurgebied Lutterzand en Duitsland. In deze omgeving zijn er metingen verricht om te kijken of er te hoge concentraties gevaarlijke stoffen in de rook zaten. Ontruiming van de omgeving was niet nodig. Wel is het advies gegeven om ramen en deuren gesloten te houden en uit de rook te blijven en zijn de afritten van de A1 en enkele wegen tijdelijk afgesloten.

De inzet van de brandweer was er op gericht om verdere uitbreiding op het sloopterrein en overslag naar naastliggende panden te voorkomen. Om te blussen was er veel water nodig dat met een watertransportsysteem uit een vijver in de omgeving aangevoerd moest worden. Uitbreiding en overslag van de brand is dankzij de inzet van veel materieel en personeel voorkomen. Om 16.12 uur kon het sein “brandmeester” gegeven worden. Het nablussen zal nog wel enige tijd duren.


Bij het bestrijden van de brand is er gebruik gemaakt van onze drone “Argus”. Deze kon een goed beeld van de brandhaarden geven.

Bij het bestrijden van de brand zijn er ongeveer 100 brandweermensen en voertuigen van bijna alle kazernes uit Twente ingezet.

(bron: Brandweer Twente)
(foto: Dennis Nengerman | News United)

Het laatste 112-nieuws uit Oldenzaal rechtstreeks bij jou in Telegram? Word dan nu lid van het Telegram-kanaal van 112Oldenzaal!  Volg ons ook op Facebook!