AMBER Alert Nederland

amber-alert

AMBER Alert Nederland is het landelijke waarschuwingssysteem bij urgente kindervermissingen en – ontvoeringen. Een AMBER Alert zorgt ervoor dat binnen tien minuten miljoenen Nederlanders de foto van het vermiste of ontvoerde kind onder ogen krijgen, via bijvoorbeeld hun mobiel, TV, PC, Hyves, Twitter, iGoogle, screensaver en via websites, snelwegborden, TV-schermen in bussen, supermarkten en bioscopen.

home_beeldkrant

Foto van ontvoerd kind met één druk op de knop, direct overal te zien
AMBER Alerts worden direct verspreid via TV, radio, borden boven (Rijkswaterstaat) en langs de snelweg, SMS met foto, e-mail, MSN, via Hyves, iGoogle, Twitter, als screensaver en PC pop up, (reclame)schermen in bijvoorbeeld bussen, supermarkten, bioscopen en zwembaden door het hele land.

Ook wordt er automatisch een printbare poster (voor bij de E-mail Alerts en op de website) en een HD-kwaliteit beeld
(voor gebruik door TV-zenders) gegenereerd. Doel van het AMBER Alert-systeem is om zo snel mogelijk zo veel mogelijk mensen te bereiken met een foto van een ontvoerd kind. Want hoe meer mensen uitkijken naar een kind, hoe groter de kans dat het snel en heelhuids wordt teruggevonden. Een foto zegt daarbij meer dan duizend woorden.

home_iphone

Het hele land binnen tien minuten gewaarschuwd
AMBER Alert Nederland werd op 11 november 2008 officieel gelanceerd door minister Hirsch Ballin van Justitie. Inmiddels bereikt een AMBER Alert binnen tien minuten miljoenen Nederlanders. Grote radio- en televisiestations hebben toegezegd AMBER Alerts direct over te zullen nemen, waaronder NOS, ANP, RTL en SBS. Deze zenders onderbreken ofwel de uitzending voor een extra nieuwsbericht (dat automatisch wordt gegenereerd) of tijdens de eerstvolgende onderbreking. Zo is een AMBER Alert binnen tien minuten op de meeste Nederlandse zenders te zien en te horen.

Verder hebben ruim 600.000 personen en organisaties zich inmiddels aangemeld voor de directe ontvangst van de gratis AMBER Alert-alarmberichten. Organisaties met duizenden werknemers tellen hierbij als één aanmelding. Deelnemende organisaties zijn bijvoorbeeld de NS, Connexxion, de Koninklijke Marechaussee, TNT Express, Atag, Hago, PontMeyer, Fortron en Group4Securicor.

Een AMBER Alert verschijnt bovendien automatisch op vele grote nieuwssites zoals telegraaf.nl en fok.nl, met een gezamenlijk bereik van 12 miljoen bezoekers per maand, en op ruim 3.000 kleinere websites.

Alleen bij de meest urgente kindervermissingen
AMBER Alerts worden alleen uitgestuurd bij urgente kindervermissingszaken. De beslissing óf er een AMBER Alert zal worden uitgestuurd is aan de politie. Het KLPD toetst of een vermissing aan de criteria voldoet. Zo moet het kind onder de 18 jaar zijn, moet er direct gevaar bestaan voor het leven van het kind of moet gevreesd worden voor ernstig letsel.
Naar verwachting zal er circa 5 maal per jaar een AMBER Alert worden uitgestuurd.

De software voor AMBER Alert Nederland is ontwikkeld door softwarebedrijf Netpresenter in samenwerking met de Nederlandse politie. Communicatiespecialist Netpresenter stelt het platform kosteloos ter beschikking van het Korps landelijke politiediensten (KLPD). Het KLPD is volledig verantwoordelijk voor de inhoud van alle AMBER Alerts.

MELD JE NU AAN OP:
www.amberalertnederland.nl

(bron: amberalertnederland.nl)

Be the first to comment

Geef een reactie