Mobiele telefoon in het verkeer; De regels en de boete

boete

In de wet staat letterlijk: ‘Het is degene die een motorvoertuig, bromfiets, snorfiets of gehandicaptenvoertuig dat is uitgerust met een motor bestuurt verboden tijdens het rijden een mobiele telefoon vast te houden.’ Je mag dus niet een telefoon vasthouden, terwijl je met een auto of een ander motorvoertuig aan het rijden bent. Het maakt daarbij niet uit waarvoor je de telefoon gebruikt; je hoeft zelfs niet eens contact met een ander te hebben. Ook het klemmen van de telefoon tussen je oor en schouder wordt door de rechter gezien als ‘vasthouden’ en is dus een overtreding.

Als je met de auto of een ander motorvoertuig stil staat (bijvoorbeeld voor een verkeerslicht of in de file), dan mag je de telefoon met de hand gebruiken. Je bent dan immers niet aan het rijden. Maar als het voertuig in beweging komt en je houdt de telefoon nog vast, dan is er sprake van ‘rijden’ en kan je een bekeuring krijgen. Dus ook als je net optrekt of langzaam vooruit gaat in een file.

Een mobiele telefoon bedienen, terwijl die in een houder staat, is toegestaan Er is dan geen sprake van vasthouden, maar van handsfree gebruik. Leidt het bedienen van de telefoon echter tot gevaarlijk weggedrag, dan kan je een bekeuring krijgen op grond van het algemene gevaarsartikel in de verkeersregelgeving (artikel 5). Op de fiets mag je wel handmatig gebruik maken van een mobiele telefoon. Maar de risico’s daarvan voor jezelf en anderen zijn zo groot dat het slimmer is om het niet al rijdend te doen.

De boete

Voor automobilisten die met een telefoon in de hand rijden bedraagt de boete per 1 januari 2013 € 220,- (+ €7,00 administratiekosten). Kijk voor meer boetebedragen op: http://www.om.nl/onderwerpen/boetes/.

(bron: VVN)

Be the first to comment

Geef een reactie